International Finance Corporation (IFC), divizia de investiții a Băncii Mondiale, se așteaptă să finanțeze proiecte în Ucraina cu 1,9 miliarde de dolari în următoarele 18 luni, a declarat un oficial al organizației pentru Reuters.
Peste jumătate din această sumă urmează să fie acoperită din conturile proprii ale IFC, iar restul va proveni de la parteneri precum guvernele occidentale și Comisia Europeană, a spus directorul regional pentru Ucraina al IFC, Lisa Kaestner. Ea a adăugat că o parte din fonduri va fi sub formă de granturi, dar vor fi oferiți și sub formă de garanții, permițând IFC să își extindă zona de investiții.
„Ne va permite să începem să ne uităm la investiții pe termen lung și mai concentrate pe cheltuielile de capital, deci cu riscuri mai mari, pentru că acestea sunt active care, din păcate, ar putea fi afectate pe măsură ce conflictul continuă”, a spus Kaestner, într-un interviu acordat în cadrul reuniunilor de primăvară ale Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale, care au loc zilele acestea la Washington.
Următoarea rundă de proiecte care vor beneficia de finanțare de la IFC ar urma să includă proiecte precum transportul fluvial pe Dunăre sau producția de energie electrică din surse fotovoltaice și eoliene.
De la debutul invaziei rusești în Ucraina în februarie 2022, IFC a finanțat proiecte în această țară cu 1,1 miliarde de dolari.
IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale, este cea mai mare instituție de dezvoltare globală, axată pe sectorul privat din piețele emergente. IFC își desfășoară activitatea în peste 100 de țări și în anul fiscal 2023 a angajat suma record de 43,7 miliarde de dolari în favoarea companiilor private și a instituțiilor financiare din țările în curs de dezvoltare.