Industria energiei solare este în continuă dezvoltare iar ultimii ani au adus cu ei o creștere importantă a acestei industrii, creștere ce se va menține constantă și în anii următori. Industria energiei solare se extinde și se dezvoltă rapid iar panourile solare au devenit o opțiune din ce în ce mai atractivă pentru utilizatorii comerciali dar și pentru utilizatorii rezidențiali. Cel mai important motiv pentru care utilizatorii sunt din ce în ce mai atrași de montarea de sisteme fotovoltaice este prețul în continuă scădere al panourilor solare. Experții în domeniu spun că tendința de scădere a prețurilor panourilor solare se va menține și în acest an, motiv pentru care din ce în ce mai multe persoane private sau companii se vor îndrepta către această formă de energie și în viitor. Ca să-ți faci o idee despre ritmul rapid de creștere al industriei îți putem spune că dacă în 2005 capacitatea de producție a panourilor fotovoltaice era de 5 gigawați la nivel global, în 2021 capacitatea de producție a ajuns la aproximativ 940 gigawați, iar în 2022 la 1177 gigawați.
Unul dintre efectele interesului crescând pentru panourile solare este dezvoltarea de noi tehnologii și căutarea de soluții din ce în ce mai eficiente pentru utilizatori. Una dintre inovațiile în materie de panouri fotovoltaice este panoul fotovoltaic organic, o tehnologie care folosește materiale organice pentru a converti energia solară în curent electric. Celulele solare pe bază de perovskit sunt o altă inovație tehnologică în acest domeniu și au intrat în lumina reflectoarelor datorită costului scăzut de producție și al potențialului lor uriaș în ceea ce privește eficiența. Cele două tipuri de panouri menționate anterior nu sunt singurele inovații însă, până acum niciuna dintre aceste noi tehnologii nu a reușit să atingă performanțele panourilor fotovoltaice ce sunt folosite în prezent.
Tipuri de panouri fotovoltaice
Cele mai cunoscute și cele mai folosite panouri fotovoltaice sunt panourile policristaline și panourile monocristaline. Un aspect foarte important este acela că, deși principiul de funcționare este același în ambele cazuri, panourile fotovoltaice policristaline deși sunt mai ieftine, sunt mai puțin eficiente. Panourile policristaline mai prezinta și dezavantajul ca sunt mai mari și vei avea nevoie de spațiu mai mare pentru montare.
La polul opus, panourile monocristaline, ca cele pe care le găsești la Efurtun au un nivel de eficiență mai mare. Un alt aspect important este nivelul de degradare indusă de lumină a panourilor sau LID care, în cazul panourilor monocristaline este mai mic decât în cazul panourilor policristaline.
Totodată, panourile monocristaline sunt ideale pentru zone cu un grad mai mare de umbrire pentru ca pot absorbi o cantitate de energie mai mare decât panourile policristaline. Panourile monocristaline sunt extrem de eficiente și în zonele cu expunere mare la soare și cu un nivel de căldură ridicat.
Pentru a determina răspunsul la întrebarea care este cel mai bun panou fotovoltaic trebuie să luăm în calcul următoarele aspecte:
- Eficiența panoului solar adică capacitatea acestuia de a converti lumina solară în electricitate. Cu cât eficiența panoului este mai mare, cu atât va genera mai mult curent electric.
- Spațiul de care dispui pentru amplasarea panourilor.
- Clima și gradul de umbrire al zonei în care locuiești dar și orientarea acoperisului pe care urmează a fi instalate panourile sunt factori care vor impacta cantitatea de energie produsă de panourile fotovoltaice.
Având în vedere factorii enumerați dar și cele două tipuri de panouri fotovoltaice despre care am scris anterior, este evident că panoul fotovoltaic monocristalin pe care îl poți cumpăra de aici la un preț super atractiv, este cel mai bun panou fotovoltaic existent pe piață la momentul actual.
Câte panouri fotovoltaice, ce tip de invertor solar acestea sunt întrebări la care îți poate răspunde un specialist în domeniu, în baza unui calcul de consum pe care îl poți face singur. Ca exemplu, un sistem fotovoltaic de 5,3 kw are în componența sa 13 panouri fotovoltaice monocristaline și o capacitate de producție medie lunară de 600 kWh. Un kit fotovoltaic mai mic, de 3,28 kw integrează 8 panouri fotovoltaice și are o capacitate de producție medie 2500 kW pe an sau aproximativ 208 kW lunar.
Energia solară este cea mai abundentă resursă de energie de pe Pământ și se preconizează că în 2050 va fi cea mai mare sursă de electricitate la nivel global iar sistemele hibrid care integrează energia solară cu alte surse regenerabile (vânt, apă) vor domina în viitor piața energiei.
Sursa foto: pexels.com