Rusia a încheiat prima jumătate a anului cu un deficit bugetar de 2.600 miliarde de ruble (28,26 miliarde de dolari), datorită reducerii cheltuielilor și creșterii veniturilor în luna iunie. Aceasta reprezintă o îmbunătățire a situației financiare a Rusiei și contribuie la eforturile de control al finanțelor țării, conform Reuters, citat de Agerpres.
Comparativ cu prima jumătate a anului trecut, când Rusia înregistra un surplus bugetar de 1.480 de miliarde de ruble, cheltuielile semnificative pentru susținerea campaniei militare din Ucraina și impactul sancțiunilor occidentale asupra veniturilor din exporturile de petrol și gaze ale Rusiei au dus la golirea visteriei guvernului de la Moscova.
La sfârșitul anului trecut, Ministerul rus al Finanțelor a încetat să publice date despre execuția bugetară lunară, însă pe baza datelor publicate acum, în luna iunie 2023 Rusia a înregistrat un surplus bugetar de 816 miliarde de ruble. Aceasta vine după un deficit de aproape 1.000 de miliarde de ruble în luna aprilie și un surplus de 13 miliarde de ruble în luna mai.
Potrivit Reuters, veniturile Rusiei care nu sunt legate de petrol și gaze au crescut cu 17,8% în primele șase luni ale anului curent, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În schimb, veniturile din exporturile de petrol și gaze, care sunt cruciale pentru Rusia, au scăzut cu 47% în ritm anual în primul semestru, iar Ministerul Finanțelor atribuie această scădere prețurilor mai mici la țițeiul Ural și diminuării exporturilor de gaze naturale rusești.
În total, cheltuielile bugetare ale Rusiei au fost cu 19,5% mai mari în prima jumătate a acestui an, în timp ce veniturile au fost mai mici cu 11,7%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Ministrul Finanțelor, Anton Siluanov, a afirmat în repetate rânduri că Rusia va încheia anul 2023 cu un deficit bugetar de maximum 2% din PIB. Cu toate acestea, mulți analiști nu sunt de acord cu aceste prognoze pe care le consideră optimiste, iar Fondul Monetar Internațional se numără printre instituțiile care anticipează un deficit bugetar mult mai mare în acest an.
Anul trecut, Rusia a înregistrat un deficit bugetar de 3.290 miliarde de ruble. Pentru a acoperi acest deficit, Rusia a cheltuit deja 506 miliarde de ruble din fondul suveran, unde se acumulează veniturile din exporturile de petrol ale țării.