Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a declarat vineri că întâlnirea de săptămâna aceasta dintre preşedintele american Joe Biden şi preşedintele chinez Xi Jinping este un semnal extrem de necesar că lumea trebuie să coopereze mai mult, transmite Reuters.
”Trimite un semnal către restul lumii că trebuie să găsim modalităţi de a coopera în acele provocări în care nicio ţară nu poate reuşi singură”, a declarat Georgieva pentru Reuters, într-un interviu la marginea summitului de cooperare economică Asia-Pacific.
Întâlnirea Biden-Xi ”este importantă într-un moment în care fragmentarea geoeconomică s-a adâncit într-adevăr, cu consecinţe negative asupra perspectivelor de accelerare a creşterii”, a spus Georgieva. Biden şi Xi au convenit miercuri să deschidă o linie telefonică prezidenţială, să reia comunicările dintre militari şi să lucreze pentru a reduce producţia de fentanil, arătând un progres tangibil în primele discuţii faţă în faţă dintr-un an.
Întâlnirea nu a modificat o gamă tot mai mare de restricţii comerciale şi de investiţii determinate de securitatea naţională între cele două mari economii ale lumii, dar Georgieva a spus că reluarea comunicării este importantă într-un moment foarte incert pentru economia globală. Georgieva a spus că dezgheţul dintre SUA şi China a avut un efect pozitiv asupra liderilor la summitul APEC, unde concluzia ei cheie a fost că ”spiritul de cooperare este evident mai puternic. Şi lumea are nevoie de el”.
Georgieva a spus că relansarea relaţiilor de comunicare dintre SUA şi China va contribui, de asemenea, la stimularea cooperării cu privire la provocările globale, în special la schimbările climatice, conferinţa COP28 privind schimbările climatice urmând să înceapă la sfârşitul lunii noiembrie.
Angajamentul dintre SUA şi China va fi, de asemenea, un factor important în negocierile privind reforma Organizaţiei Mondiale a Comerţului, inclusiv restabilirea sistemului său de soluţionare a diferendelor.
Miniştrii OMC urmează să se întâlnească în februarie în Emiratele Arabe Unite.
IMPACTUL RĂZBOIULUI GAZA
Războiul Israelului împotriva Hamas continuă să fie ”devastator” pentru populaţia şi economia din Gaza, cu ”impacte severe” asupra economiei Cisiordaniei, a mai spus Georgieva. De asemenea, pune presiune asupra economiilor vecine din Egipt, Liban şi Iordania, care se confruntă cu turism redus şi costuri mai mari ale gazelor naturale, a spus ea. Israelul, de asemenea, va vedea o încetinire economică, deoarece aproape 8% din forţa de muncă a fost redirecţionată către serviciul militar, a spus ea. Pentru Egipt, FMI ”se gândeşte serios” la o posibilă creştere a programului de împrumut de 3 miliarde de dolari al ţării, din cauza dificultăţilor economice generate de războiul Israel-Hamas. O echipă a personalului FMI organizează în prezent consultări virtuale cu autorităţile egiptene, cu privire la program.
Războiul Israel-Hamas a avut ”un impact foarte, foarte limitat” asupra economiei globale, deoarece o creştere iniţială a preţurilor energiei nu a fost de durată, dar efectele ar putea creşte dacă există un ”accident” care ar extinde conflictul sau l-ar prelungi. , a spus Georgieva. „Deja vedem impactul antisemitismului şi islamofobiei, ridicându-şi capetele urâte în toată lumea. Cu cât acest război se termină mai devreme, cu atât mai bine”, a spus ea.
REFORMA ACŢIONARIATULUI FMI
Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat în timpul întâlnirilor de săptămâna trecută cu omologul său chinez că un rezultat cheie al angajamentului economic dintre SUA şi China a fost sprijinul Beijingului pentru o creştere cu 50% a resurselor FMI bazată pe cote, fără o creştere imediată a acţiunilor pentru China.
Georgieva a spus că este important ca FMI să înceapă rapid să-şi reînnoiască formula de acţionariat pentru a spori reprezentarea economiilor în curs de dezvoltare cu creştere rapidă: ”Lumea are nevoie de un FMI care să fie puternic financiar şi care este, de asemenea, legitim”.