Italia ia în considerare o majorare a deficitului bugetar din 2023 peste ținta inițială de 4,5% din PIB, stabilită în luna aprilie. Această decizie vine ca urmare a impactului costisitor al stimulentelor fiscale acordate pentru îmbunătățirea locuințelor. Surse anonime au dezvăluit pentru Reuters aceste informații, conform Agerpres.
În acest an, Eurostat a modificat modalitatea de includere a creditelor fiscale în conturile publice, ceea ce a determinat Italia să revizuiască în sus deficitele pentru anii 2020 și 2022.
Deja, Guvernul italian a adoptat măsuri pentru a restricționa stimulentele, pentru a evita afectarea finanțelor publice în 2023, în ciuda contribuției semnificative pe care acestea au avut-o în susținerea sectorului construcțiilor și a economiei generale în timpul pandemiei.
Cu toate acestea, stimulentele continuă să aibă impact asupra Italiei, care este a treia cea mai mare economie din zona euro, din moment ce sume considerabile de credite vor adăuga la deficitul bugetar din acest an, conform surselor.
Evaluarea impactului asupra bugetului pentru anul 2024 este încă în curs, iar Guvernul ar putea lua măsuri pentru a evita noi abateri de la țintele de deficit, au adăugat sursele.
Unul dintre programele, cunoscut sub numele de „Superbonus”, care oferă stimulente substanțiale pentru economisirea de energie prin îmbunătățirea locuințelor, a ajuns aproape la 100 de miliarde de euro de la lansarea sa inițială în 2020.
Ministrul Economiei, Giancarlo Giorgetti, a declarat: „Când mă gândesc la Superbonus, mă cuprinde o senzație de disconfort, deoarece acesta are un impact negativ asupra conturilor publice, perturbă politicile economice și limitează spațiul pentru alte intervenții.”
Încă din luna iulie, Italia a indicat că analizează modificarea acestor stimulente fiscale ca parte a discuțiilor cu Uniunea Europeană privind restructurarea Planului Național de Redresare și Reziliență.
Până pe 27 septembrie, Guvernul urmează să actualizeze previziunile economice prin Documentul Economic și Financiar (DEF), care stabilește obiectivele pentru finanțele publice și economie până în 2024 și este publicat de Trezoreria Italiei.
Având în vedere că Italia se pregătește să elaboreze un buget dificil pentru anul 2024, dat fiind agravarea perspectivelor economice, Giorgetti a reiterat angajamentul de a menține deficitul și datoria pe o traiectorie descrescătoare, ceea ce limitează marginile pentru stimulente.
Premierul italian, Giorgia Meloni, a solicitat într-o întâlnire cu miniștrii să evite risipa în propunerile bugetare înainte de a prezenta bugetul în Parlament în luna octombrie. Premierul dorește să reducă cheltuielile, urmând ca economiile rezultate să fie folosite pentru a scădea impozitele pe salarii și pentru a ajuta familiile aflate în dificultate.
În contextul în care economia s-a contractat neașteptat în al doilea trimestru din 2023, Guvernul se confruntă cu posibilitatea depășirii țintei de deficit de 4,5% din PIB în 2023 și 3,7% din PIB în 2024.