Conform unei analize elaborate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) pentru ultimii șase ani, numărul agricultorilor care beneficiază de subvenții din bugetul de stat înregistrează o tendință ascendentă.
În anul 2018, s-au depus un total de 7.416 cereri de către agricultori, în timp ce până în 2023 acest număr a crescut semnificativ, atingând cifra de 16.334.
„Această cifră reflectă o dublare a interesului și a angajamentului fermierilor de a accesa fonduri pentru dezvoltarea sustenabilă a activităților agricole. De asemenea, numărul de fermieri unici care au depus cereri a crescut semnificativ, de la 4.411 în 2018 la 8.233 în 2023”, precizează MAIA.
Bugetul Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural (FNDAMR) a cunoscut o creștere semnificativă, trecând de la 900 de milioane de lei în 2018 la 1.7 miliarde de lei în 2023.
În plus, în 2023, s-a alocat suplimentar suma de 200 de milioane de lei din Fondul de rezervă al Guvernului, aducând astfel mai multe resurse pentru sprijinirea fermierilor afectați de consecințele crizelor din anul 2022.
Valoarea totală a investițiilor declarate în agricultură a crescut în fiecare an, de la 3,8 miliarde de lei în 2018 la 6,2 miliarde de lei în 2023.
„Aceasta arată că fermierii au investit din ce în ce mai mult în dezvoltarea activităților agricole, cu sprijinul resurselor oferite de Guvern. MAIA continuă să susțină inovația și creșterea în sectorul agricol și reiterează rolul semnificativ al agriculturii în economia națională și în asigurarea securității alimentare pentru cetățenii noștri”, au menționat reprezentanții instituției.
De asemenea, reprezentanții au subliniat că progresul va fi menținut și consolidat prin înființarea Camerelor Agricole, care vor funcționa ca entități ce vor reprezenta și promova interesele și drepturile agricultorilor în relația cu autoritățile publice.
Este important de menționat că raportul la proiectul de lege care prevede crearea camerelor agricole a fost aprobat pe 27 martie de către membrii Comisiei pentru agricultură și industrie alimentară.
Conform Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, printr-o astfel de inițiativă, fermierii vor avea posibilitatea să colaboreze pentru a soluționa problemele specifice și să-și promoveze interesele în fața autorităților publice, instituțiilor și organizațiilor la nivel național și internațional.
„Crearea camerelor agricole înseamnă stoparea distrugerii, nimicirii și degradării agriculturii din țară și procesului de creștere și dezvoltare. Am văzut cum este agricultura în statele unde sunt asociații, camere agricole și există cooperative și relații profesioniste între agricultori. Proiectul de lege este în totalitate inspirat din Austria. A fost efectuată o deplasare de către Ministerul Agriculturii și asociațiile de profil, iar agricultorii din Moldova care au participat la vizită au conștientizat importanța acestui gen de asociere”, a susținut ministrul Vladimir Bolea.
În paralel, Asociația „Forța Fermierilor” și-a exprimat dezacordul față de proiectul legii. Aceasta a cerut legislativului să excludă proiectul legii referitor la organizarea și funcționarea camerelor agricole din ordinea de zi sau să-l retrimită pentru revizuire Comisiei pentru agricultură și industrie alimentară.