Un proiect de Ordonanță recent apărut în presă conține două prevederi care au ca efect anularea mecanismelor actuale de sponsorizare și pot afecta finanțarea domeniului nonguvernamental din România, care are peste 100.000 de angajați și milioane de beneficiari.
Aceste modificări propuse în proiectul de Ordonanță ar putea pune în pericol sponsorizările pentru organizațiile neguvernamentale (ONG-uri) și implicit sprijinul oferit milioanelor de beneficiari care depind de aceste organizații.
Peste 1000 de organizații din România au semnat o scrisoare deschisă adresată Prim-ministrului Marcel Ciolacu și cabinetului său, exprimându-și îngrijorarea față de această măsură și solicitând cu urgență eliminarea prevederilor. Scrisoarea deschisă poate fi consultată aici.
Impactul bugetar al adoptării acestor noi măsuri este considerat nesemnificativ pentru stat, dar vital pentru beneficiarii sectorului ONG. Proiectul pune în pericol un sistem care și-a dovedit eficiența timp de două decenii în sprijinirea categoriilor vulnerabile ale populației, cum ar fi copii, adulți și vârstnici, pentru care intervenția sectorului ONG reprezintă uneori singura formă de sprijin pe care o primesc.
În prezent, organizațiile nonguvernamentale reprezintă aproximativ 45% dintre furnizorii acreditați de servicii sociale în România. Aceste organizații joacă un rol esențial în oferirea de sprijin și servicii sociale pentru cei în nevoie, iar statul nu are întotdeauna capacitatea și resursele umane necesare pentru a suplini complet eforturile acestui sector.
În forma actuală a Codului Fiscal, Statul alocă către entitățile eligibile, inclusiv organizațiile neguvernamentale, o medie anuală de 0,15% din PIB. În 2020, acest procent a reprezentat aproximativ 1,8 miliarde de lei.
În cazul în care noile măsuri propuse de proiectul de Ordonanță vor fi aplicate, efectele vor fi grave și vor afecta beneficiarii tuturor organizațiilor neguvernamentale din România. De exemplu, pacienții ar putea să nu mai aibă acces la servicii decente de sănătate, copiii ar putea fi privați de șansele la o educație de calitate, pădurile ar fi expuse amenințărilor și lipsite de protecție, iar bătrânii ar putea fi afectați în privința unei bătrâneți demne și ajutor adecvat.
Efectele acestor măsuri, în cazul în care s-ar adopta așa cum preconizează proiectul de OUG, vor duce la:
- eliminarea posibilității antreprenorilor locali de a contribui la ameliorarea situației comunităților în care funcționează;
- descurajarea sectorului de afaceri de a mai participa în acțiuni de construcție comunitară;
- restrângerea substanțială a programelor de intervenție ale organizațiilor din domeniile socio-medical și educație care, în acest moment, sunt complementare sau chiar suplinesc serviciul public (de exemplu, excluderea bolnavilor de cancer și boli incurabile de la servicii de îngrijire paliativă, întreruperea proiectelor de modernizare și construire din sistemul de sănătate, reducerea programelor care adresează abandonul școlar, prevenirea segregării în școală, diminuarea acoperirii serviciilor de sprijin și asistență pentru copii, vârstnici, persoane cu dizabilități etc).
“Privim către un scenariu dureros și brutal, care va afecta și dezvoltarea sectorului nonguvernamental, într-o perioadă atât de vulnerabilă pentru întreaga societate. Reducerea acestor sponsorizări va însemna, la finalul zilei, mai puțini copii protejați, maternități și spitale care nu-și vor mai primi aparatura vitală, mai multe persoane sărace și vulnerabile fără nicio plasă de siguranță și mai puține șanse egale. Sponsorizările ne ajută să intervenim atunci când e nevoie, unde e nevoie și ne ajută să aducem o schimbare care să reziste în timp”, spune Dana Pîrțoc, directoarea-executivă a Asociației pentru Relații Comunitare.
“Nu este niciun motiv pentru care Codul Fiscal ar trebui modificat în privința dispozițiilor privind sponsorizarea, deoarece ele aduc multe beneficii prețioase în forma în care sunt acum. Legea actuală produce efecte la care Statul, de unul singur, n-ar putea ajunge la fel de repede, la fel de eficient, la fel de bine”, adaugă semnatarii scrisorii.
ONG-urile pot semna lista aici.