Aproximativ 20.000 de participanți în sistemul de pensii private au retras activul lor din fonduri în primele șase luni din 2023, stabilind astfel un record istoric. Cele șapte fonduri care activează în sistemul de pensii private administrate (Pilonul II) au efectuat plăți în valoare de 341 de milioane de lei către aproape 20.000 de beneficiari, fie participanți la sistem, fie rude ale persoanelor decedate înainte de a atinge vârsta de pensionare. Numărul plăților atinge un record istoric și reprezintă aproximativ o treime din totalul plăților efectuate în cei 15 ani de existență a sistemului de pensii private.
Un număr record de 19.394 de participanți sau rude ale acestora au beneficiat de aceste plăți. Trebuie menționat că, din 2008 până la finalul lui 2022, doar aproximativ 70.000 de persoane au beneficiat de pensii private, iar unii dintre ei, în calitate de moștenitori, au transferat doar activul în propriul lor cont de pensie. Din totalul plăților efectuate, 56% au fost pentru deschiderea dreptului la pensie, 20% au fost ca urmare a decesului participantului, și 25% au fost ca urmare a invalidității.
Trebuie amintit că, la sugestia Autorității de Supraveghere Financiară, Guvernul a adoptat anul trecut cea mai amplă reformă legislativă din istoria pensiilor private, dintre care una dintre modificări a permis moștenitorilor participanților decedați să opteze pentru încasarea integrală sau în rate pe o perioadă de maximum 5 ani a activului acumulat. Înainte de această reformă, activul persoanelor decedate era transferat în contul de pensie privată al moștenitorului, care putea accesa banii abia după îndeplinirea condițiilor de pensionare.
În primele șase luni ale acestui an, pensia medie plătită a fost de 17.580 de lei, aproape egală cu suma medie plătită pe parcursul celor 15 ani de existență a sistemului. Cresterea semnificativă a plăților din Pilonul II nu este o surpriză, deoarece se așteaptă să continue într-un ritm mai alert. Aceasta se datorează faptului că sistemul a trecut deja de jumătatea unui ciclu complet, ceea ce înseamnă că tot mai mulți participanți ajung la vârsta de pensionare. În 2008, când sistemul a fost lansat, toți angajații români cu vârsta sub 35 de ani au fost obligați să se alăture acestuia.
Anul acesta a adus multe premiere, deoarece activele deținute în fondurile de pensii private de către cei peste 8 milioane de români care cotizează obligatoriu cu 3,75% din salariul brut au crescut semnificativ peste inflație în primele opt luni și jumătate ale anului, conform datelor oficiale.
Administratorii celor 7 fonduri de pensii private (Pilonul 2), la care contribuie obligatoriu peste 8 milioane de angajați din România, au obținut un randament de 10% în perioada 5 ianuarie 2023 – 15 septembrie 2023, conform calculelor efectuate de Studii Financiare pe baza datelor furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Acesta este un avans semnificativ, depășind nu doar media dobânzilor pentru depozite sau randamentele medii ale titlurilor de stat, dar și inflația, o situație rar întâlnită în istoria sistemului. În perioada 1 ianuarie 2023 – 31 august 2023, inflația a fost de doar 4,9%, ceea ce înseamnă că sistemul de pensii private a generat un randament real pozitiv de 5%.
Comparativ, media anuală a randamentului real (randament nominal minus inflație) obținută în cei 15 ani de existență a sistemului este de doar 2%, un nivel care nu a mai fost atins din primele etape ale sistemului.