Un proiect de lege a fost propus de 88 de parlamentari PSD, care vizează reinstituirea controalelor privind existența autorizațiilor de comerț și proveniența mărfurilor, indiferent de locul în care acestea se află. Proiectul este o replică a unui text de proiect de ordonanță de urgență elaborat de Ministerul Finanțelor, dar care a fost retras ulterior din dezbatere publică.
Vor să controleze mărfurile pentru a opri evaziunea fiscală!
Textul proiectului de lege își propune să reintroducă unele prevederi legale care au fost abrogate în 2020, când parlamentarii au hotărât abrogarea legii care interzicea activitățile de producție, comerț sau prestări de servicii cu bunuri a căror proveniență nu era dovedită. Aceasta a fost considerată ulterior esențială pentru verificarea provenienței mărfurilor.
„Polițiștilor le-a fost luată o atribuție destul de importantă, întrucât în fiecare an, în perioada sezonului estival, acționau pe litoralul românesc unde desfășurau activități de combatere a activităților de comerț ilicit care puneau efectiv în pericol siguranța consumatorilor”, se spunea într-un comunicat din 7 noiembrie 2020 al Europol.
Camera Deputaților a adoptat rapid proiectul!
Proiectul a fost adoptat în Camera Deputaților cu 269 de voturi favorabile și o singură abținere. În prezent, comercianții nu mai sunt supuși controlului de către polițiști, jandarmi, funcționarii primăriilor sau ANAF. Comerțul online extins a crescut riscul de evaziune fiscală și a făcut necesară reintroducerea controalelor de către poliție, jandarmi și Autoritatea Vamală Română, potrivit proiectului de ordonanță al Ministerului Finanțelor Publice. Desfășurarea de activități economice neautorizate se sancționează cu amenzi cuprinse între 500 și 1.500 lei pentru persoane fizice și între 25.000 și 35.000 lei pentru persoane juridice. Lipsa documentelor justificative atrage amenzi între 20.000 și 30.000 de lei, conform proiectului.
„Ținând seama de faptul că fenomenul evazionist este amplificat de diversificarea accentuată a posibilităților de comercializare, chiar exponențială în mediul online în care, în foarte multe cazuri, circuitul de comercializare este unul relativ opac, dificil de reconstituit, iar bunurile deținute nelegal sunt transportate din depozite nedeclarate direct la cumpărătorul final și având în vedere că acest fenomen negativ este favorizat de extinderea potențialelor surse de bunuri ce pot fi depozitate și comercializate nelegal pe teritoriul național.”