România se află pe locul doi în Europa în ceea ce privește numărul de familii de albine, după Spania, cu un total de 2,3 milioane de familii. Potrivit datelor statistice comunicate de reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) la Târgul Național al Mierii, țara noastră înregistrează o producție anuală de aproape 30.000 de tone de miere și un consum de 1,2 kg de miere pe locuitor.
Gheorghe Tinel, directorul general adjunct al Direcției Generale Politici Agricole din cadrul MADR, a evidențiat evoluția pozitivă a sectorului apicol: „Dacă vă uitați pe statistici, am început cu până într-un milion de familii de albine în anul 2007, la integrarea în UE, și acum avem peste 2,3 milioane. Suntem a doua țară europeană ca număr de familii de albine, după Spania. De asemenea, în 2007 aveam o producție de 16.000 de tone de miere și acum am ajuns la aproape 30.000 de tone. Am început cu un consum de o jumătate de kilogram de miere pe cap de locuitor și acum suntem la 1,2 kg/locuitor/an.”
Referindu-se la Programul Național Apicol (PNA), Tinel a subliniat că acesta a devenit atractiv pentru sector, menționând că gradul de absorbție a crescut de la 17% în 2007 la 100% în prezent. Totuși, din numărul total de apicultori înregistrați, doar 25% (8.000 de apicultori din totalul de 32.000) au accesat fondurile din PNA.
„Pentru Programul Național Apicol sunt alocate până în 2027 circa 60 de milioane de euro, 30 de milioane de la noi și 30 de milioane de la Bruxelles. Vreau să vă reamintesc că am început cu grad de absorbție, în 2007, de 17%, 50% a fost în 2008 și am ajuns la 100%, ceea ce înseamnă că devine atractiv, dar față de numărul de apicultori înregistrați, de 32.000, numărul celor care accesează PNA este la un sfert, 25%, adică 8.000. Am crescut într-adevăr, de la 2.500 la început, la 8.000 acum, dar mai avem până la a-l face un program de masă pentru apicultori”, a subliniat Tinel.
În ciuda statisticilor oficiale care indică un consum anual de 1,2 kg de miere pe locuitor în România, Asociația Crescătorilor de Albine din România (ACA) susține că aceste date sunt exagerate, menționând că consumul real se situează în jurul a 550 de grame de miere pe locuitor pe an. Răzvan Coman, reprezentantul ACA, a explicat că aceasta se datorează existenței unor stocuri mari de miere la apicultori, în contextul absenței pieței de desfacere și a concurenței dezechilibrate din partea importurilor.
„Pare exagerată această cifră privind consumul de miere în România și probabil că este o eroare undeva în sistem, pentru că dacă am sta și ne-am gândi, 1,2 kg pe cap de locuitor ar reprezenta toată mierea care s-a produs anul trecut în România. Și nu cred că s-a întâmplat lucrul acesta. Probabil că vine pe fondul faptului că nu s-a exportat nimic din România și au presupus că totul s-a consumat în țară. Este vorba despre mierea care există pe stoc și din păcate nu a mâncat-o încă românul. Noi ne-am bucura să o mănânce, pentru că nu am mai face acel efort de a o vinde în afară și la un preț mai mic, pentru că ea se vinde angro. Este cu totul eronat. Mare parte din cantitatea de miere ce s-a produs anul trecut încă există pe stoc la apicultori, din cauza faptului că nu există piață de desfacere, din cauza dumpingului făcut de China și Ucraina în ultimii ani, practic la nivelul prețului zahărului. 5 lei, cu atât vine mierea în port la Hamburg,” a explicat Coman.
În plus, acesta a subliniat că calitatea mierii importate lasă mult de dorit, o constatare confirmată de un recent studiu al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), care a identificat că jumătate din mierea importată în Uniunea Europeană este falsificată.
„În ceea ce privește caracteristicile ei sunt dubii destul de mari. Se vede și în ultimul studiu făcut de EFSA, unde practic jumătate din mierea care a intrat în Uniunea Europeană este falsificată într-un mod sau altul. Și mai e un aspect: dăm mierea bună în afară – mierea din România este recunoscută ca fiind de bună calitate – și importăm surogate din China sau din alte părți ale lumii care în mare parte nu sunt miere,” a concluzionat Coman.