Adina Călin, directorul produse și servicii la CEC Bank, a participat la podcastul lui Mihai Morar, „Fain și simplu”. În cadrul acestuia a dezvăluit informații despre depozitele bancare din România.
Adina Călin, director produse al CEC Bank
Potrivit Adinei, în țara noastră, depozitele bancare sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB), singura schemă oficial recunoscută. În plus, conform declarațiilor sale, sunt doar 50.000 de depozite în România cu sume de peste 100.000 euro, ceea ce ar reprezenta o cifră foarte mică raportată la întreaga populație a României.
„Undeva un pic peste 50.000 de persoane au depozite de peste 100.000 euro în toată România, cam 53.000 de persoane, nu mă refer doar la CEC Bank, ci la nivel de țară.
Fac mențiunea că poate fi același client de mai multe ori, adică poate avea depozite la cinci bănci și apare astfel de cinci ori.
Nu știm care este probabilitatea ca un client să fie de mai multe ori. Nu primim astfel de informații. Raportat la o întreagă populație, este destul de puțin”, a zis Adina Călin (CEC BANK), în podcastul lui Mihai Morar.
Ce este Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare din România?
Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare din România (FGDB) garantează depozitele bancare pentru persoane fizice și juridice cu suma maximă de 100.000 de euro sau echivalent în lei. Dacă un depozit la termen depășește această sumă, doar o parte din acesta este acoperită de garanție. În cazul în care ai un depozit bancar cu o sumă mai mare, se poate constitui un depozit la alta bancă pentru a acoperi suma care depășește plafonul garantat. Depozitul poate fi de diferite tipuri, cum ar fi depozitul la termen, contul curent, contul de economii, contul de card sau contul comun.
Deși inflația a scăzut, cele mai bune depozite bancare din România nu depășesc rata inflației. Însă, în prezent, un depozit bancar pe o perioadă de un an poate depăși rata inflației. Cel mai avantajos depozit are o dobândă de 9,3% și aduce un venit de 873 de lei. Potrivit prognozelor economiștilor și ale Băncii Centrale, rata anuală a inflației ar putea ajunge la 7%-8% până la sfârșitul anului 2023. În acest context, dacă ai acces acum la cel mai bun depozit bancar de pe piață, cu o dobândă de 9,3% și o maturitate de 12 luni, acesta ar putea oferi un randament real pozitiv la finalul perioadei. Pentru a face o comparație, s-a luat în considerare un depozit de 10.000 de lei pe o perioadă de 12 luni, iar cele mai bune dobânzi la depozitele în lei oferite de bănci au fost analizate.