Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, după ultimele atacuri ruseşti la porturile ucrainene, că noi nu putem obliga pe ucraineni să vină să folosească porturile româneşti de la Dunăre, fiind decizia lor.
El a precizat că partea română s-a angajat să mărească numărul de piloţi, undeva în jur de 60 de piloţi pe Canalul Sulina, şi să accelereze atât cât îi lasă legea, proiectul legat de navigabilitatea pe Canalul Sulina, ca într-un final, octombrie, noiembrie, proiectul european de aproximativ 17 milioane de euro să ducă la navigabilitate 24 de ore din 24.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a fost întrebat despre ultimele atacuri la porturile de cereale din Ucraina şi dacă se schimbă fluxul de mărfuri.
”Vineri am avut întâlnirea cu reprezentanţii Ucrainei, a fost şi Ambasada SUA în România, Ambasada SUA la Kiev, a fost Comisia Europeană (..) Ăsta a fost rostul întâlnirii, ca în momentul în care situaţia la porturile dunărene ale Ucrainei va continua într-un scenariu în care vor fi afectate toate instalaţiile şi activitatea, care sunt soluţiile pe care le putem gândi. Noi nu putem obliga pe ucraineni să vină să folosească porturile româneşti de la Dunăre, e decizia lor, este decizia Ucrainei”, a spus Sorin Grindeanu.
Acesta a precizat că a arătat în cadrul întâlnirii avantajele folosirii atât a portului din Galaţi cât şi a portului din Brăila. ”Mai mult decât atât, am prezentat un plan legat de porturile dunărene, din sudul ţării. De ce? Folosind infrastructura feroviară, poţi să duci acele garnituri de tren inclusiv în porturile din sudul ţării şi pe Dunăre, să le poţi transporta la Constanţa şi în Marea Neagră. Ăsta a fost rostul acestei întâlniri. Va mai urma o întâlnire undeva în jurul datei de 15 septembrie, la Constanţa”, a completat Grindeanu.
Ministrul a mai menţionat că partea română s-a angajat să mărească numărul de piloţi. ”Noi, până atunci ne-am angajat să mărim numărul de piloţi, să ajungem undeva în jur de 60 de piloţi pe Canalul Sulina, să accelerăm atât cât te lasă legea, proiectul legat de navigabilitatea pe Canalul Sulina, ca într-un final, octombrie, noiembrie, acel proiect european de aproximativ 17 milioane de euro să ducă la navigabilitate 24 de ore din 24, acesta este rostul proiectului”, a conchis Grindeanu.