Topul creșterii prețurilor imobiliarelor în România a cunoscut o transformare semnificativă recent. Surprinzător, prețurile apartamentelor au avut o explozie de creștere în două orașe, nu neapărat cele mari precum București, Timișoara sau Cluj-Napoca. Brașov și Oradea se remarcă ca lideri în creșterea prețurilor la apartamentele vechi, înregistrând o creștere de 14% față de anul trecut.
În schimb, în capitală, se remarcă cea mai mare creștere a prețurilor la apartamentele noi, cu un avans de 10% comparativ cu anul anterior. În Timișoara și Sibiu, creșterile de prețuri pentru apartamentele noi și cele vechi au fost mai modeste, de numai 3%.
În primele luni ale anului, am asistat la o creștere generală de 9% a prețurilor apartamentelor de vânzare, în comparație cu ianuarie 2023. Cu toate acestea, prețurile medii rămân relativ constante în raport cu cele din decembrie 2023. Prețul pe metru pătrat pentru apartamentele noi a crescut cu 10% în ianuarie 2024 față de ianuarie 2023, în timp ce prețurile apartamentelor vechi au avansat în medie cu 8%, conform celor mai recente date de pe Storia, platforma de imobiliare dezvoltată de OLX. În aceeași perioadă, interesul utilizatorilor a crescut semnificativ, cu 59% mai multe contactări în ianuarie 2024 față de aceeași lună din 2023 și cu 66% mai multe față de decembrie 2023.
Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare, a adus în atenție o tendință interesantă pe piața imobiliară din 2024. Deși cererea pentru apartamentele de vânzare este ridicată, numărul tranzacțiilor raportate la fondul locativ se situează cu 29% sub media Uniunii Europene. Fondul locativ se referă la totalitatea unităților de locuit disponibile într-o anumită regiune. În același timp, evoluția prețurilor proprietăților din ultimii trei ani rămâne sub media altor țări din regiune și nu ține pasul cu ritmul de creștere a veniturilor populației. Aceste aspecte indică atât oportunități, cât și provocări în piața imobiliară. Mai mult, gradul de urbanizare, care se referă la proporția populației care trăiește în zone urbane, rămâne relativ scăzut în țara noastră, ceea ce sugerează că există premise pentru o aliniere treptată cu alte state similare din Europa, oferind perspective încurajatoare pe termen lung.
În București, prețurile medii pentru apartamentele vechi sunt mai ridicate decât cele ale apartamentelor noi. Astfel, prețul mediu solicitat pentru vânzarea unui apartament nou a ajuns, în ianuarie 2024, la 1.705 euro/metru pătrat, o creștere de 10% față de aceeași lună a anului anterior și cu 3% mai mare față de luna decembrie 2023. În ceea ce privește apartamentele vechi, acestea au avut un preț de cerere de 1.732 euro/metru pătrat, cu o creștere de 9% față de luna ianuarie a anului trecut și cu 3% mai mare față de luna decembrie 2023.
Iată cum au evoluat prețurile în cele mai mari orașe din țară:
– Cluj-Napoca: În luna ianuarie curentă, prețurile medii pentru apartamentele noi și cele vechi au rămas relativ constante în comparație cu decembrie. Prețul mediu pentru un apartament nou a fost de 2.596 euro/metru pătrat, cu o creștere de 7% față de ianuarie 2023. Apartamentele vechi din Cluj-Napoca au avut un preț mediu de cerere de 2.560 euro/metru pătrat, cu o creștere de 11% comparativ cu aceeași lună a anului precedent.
– Iași: În ianuarie 2024, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi și cele vechi a fost de 1.521 euro/metru pătrat. Prețurile apartamentelor noi au crescut în medie cu 9%, în timp ce cele ale apartamentelor vechi au înregistrat o majorare de 11%, comparativ cu luna ianuarie 2023.
– Timișoara: În ianuarie curent, prețul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare a fost de 1.542 euro, cu o creștere de 3% față de aceeași lună a anului 2023. La apartamentele vechi se observă o creștere de 8%, acestea ajungând la un preț mediu de cerere de 1.532 euro/metru pătrat.
– Brașov: Prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Brașov a ajuns la 1.997 euro/metru pătrat, cu o creștere de 4% față de ianuarie 2023. Totuși, prețurile apartamentelor vechi au crescut rapid, cu 14% față de aceeași lună a anului trecut, ajungând la o medie de 1.771 euro/metru pătrat.
– Sibiu: În Sibiu, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi a crescut.