Pentru Hidroelectrica, cea mai valoroasă companie românească, „listarea acesteia este în linie dreaptă şi trebuie spus că statul român nu listează nimic din pachetul de 80% pe care îl are”, a declarat, vineri, Virgil Popescu, în cadrul conferinţei de presă organizate la final de mandat.
„Listarea Hidroelectrica este în linie dreaptă. Hidroelectrica, să ştiţi, este cea mai valoroasă companie românească. Dacă nu mă înşel, are active de 56 de miliarde de lei, a depăşit chiar şi OMV Petrom. Este prima companie românească şi sunt convins că va fi un real succes. Nu vă pot da date, nu că nu aş şti date, dar nu vă pot da date… Ceea ce trebuie spus, pentru că nu vreau să se speculeze, este că statul român nu listează nimic din pachetul de 80% pe care îl are, ci Fondul Proprietatea îşi listează probabil întreaga participaţie pe care o are. O listează pe bursă, dar nu va putea lista sub 15%, pentru că aşa a aprobat Adunarea Generală a Acţionarilor. Mi-e greu să cred că nu există cerere în piaţă, dar tot teoretic vă pot răspunde că, în momentul în care 19% se va regăsi pe Bursă, o parte se duce către alţi acţionari, o parte rămâne la Fondul Proprietatea pe Bursă. Asta înseamnă că 19,9% din Hidroelectrica este pe Bursă”, a afirmat Popescu.
Pe data de 6 iunie, Hidroelectrica a anunțat intenția Fondului Proprietatea de a organiza o ofertă publică inițială (IPO) pentru acțiunile sale existente. Scopul acestei oferte este listarea acțiunilor la Bursa de Valori București. IPO-ul va avea loc după obținerea aprobării prospectului de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Se estimează că listarea acțiunilor va avea loc în luna iulie 2023
Acțiunile vor fi incluse în indicele BET al Bursei de Valori București.
Comisia Europeană a atras atenția că România ar putea să nu respecte regulile finanțării UE de miliarde de euro dacă nu se va realiza listarea a cel puțin 15% din acțiunile companiei de stat Hidroelectrica în luna curentă.
Guvernul român nu vinde acțiunile proprii din Hidroelectrica, ci a aprobat planul de listare al Fondului Proprietatea, care este unicul acționar minoritar. Fondul Proprietatea este un fond de investiții gestionat de Franklin Templeton.
Guvernul s-a opus planurilor de listare la Londra și București, iar Fondul Proprietatea a avertizat că ar putea să nu reușească să vândă întreaga sa participație în cadrul listării interne.
Întrebaţi ce se va întâmpla dacă va fi listată o participaţie mai redusă, reprezentanţii Comisiei Europene au declarat pentru Reuters că „acest jalon prevede ca listarea a cel puţin 15% din acţiunile Hidroelectrica să fie finalizată”.
„Nu vom specula în acest stadiu cu privire la neîndeplinirea jaloanelor şi obiectivelor. Ca un principiu general, statele membre trebuie să implementeze planul lor de redresare şi rezilienţă cum a fost aprobat … pentru a primi fondurile”, au precizat reprezentanţii Executivului comunitar.
Potrivit Reuters, Fondul Proprietatea evaluează participaţia sa de 20% în Hidroelectrica la valoarea de 2,2 miliarde de euro.