Factorii de decizie din Republica Moldova, Ucraina, România, Comisia Europeană și Statele Unite ale Americii s-au reunit la Galați într-o întâlnire pentru a discuta provocările legate de tranzitul de cereale prin Republica Moldova și exportul de cereale din România.
În cadrul acestor discuții, Vladimir Bolea, vicepremier al Republicii Moldova și ministru al Agriculturii, a avut mai multe întrevederi cu participanții, inclusiv cu Sorin Mihai Grindeanu, ministrul român al Transporturilor, James O’Brien, șeful Oficiului de Coordonare a Sancțiunilor din Departamentul de Stat al SUA, Oleksandr Kubrakov, vicepremierul ucrainean, și Magda Kopczynska, directorul DG MOVE.
În contextul războiului din Ucraina, Republica Moldova a fost remarcată pentru solidaritatea sa și sprijinul acordat poporului ucrainean. Vladimir Bolea a subliniat că această solidaritate va continua și că Republica Moldova va rămâne alături de Ucraina.
De asemenea, oficialul a adus în discuție impactul negativ al războiului asupra producătorilor agricoli din Republica Moldova. Întâlnirea a avut ca scop abordarea și rezolvarea acestor provocări pentru a asigura tranzitul și exportul corespunzător de cereale prin regiune.
„Astăzi, Republica Moldova asigură tranzitul produselor agricole din Ucraina spre Uniunea Europeană, ținând cont de interesele agricultorilor moldoveni și de faptul că suntem țară producătoare și exportatoare de cereale. Din acest motiv, investițiile în infrastructură sunt o necesitate stringentă, pentru a satisface necesitățile agricultorilor moldoveni și tranzitului. Interesul Republicii Moldova este să creștem capacitățile de transport pe cale feroviară și navală. Problema actuală este că avem o calitate precară a infrastructurii feroviare și navale, fapt ce reduce capacitatea de transportare a produselor agricole. Pentru a asigura o conexiune mai rapidă a bunurilor spre UE, trebuie să sporim investițiile. Este important că Republica Moldova a fost inclusă în procesele decizionale și în noile rute logistice, ceea ce crește gradul de coeziune. Aceasta ar însemna resurse și eforturi suplimentare, însă doar prin cooperare, vom putea dezvolta proiecte durabile pe plan regional și să asigurăm interconexiunea cu infrastructura europeană”, a declarat Vladimir Bolea.
Din delegația Republicii Moldova au mai făcut parte secretarii de stat ai MDED Viorel Garaz și MIDR Mircea Păscăluță, directorul CFM Oleg Tofilat, directorul Agenției Navale Igor Zaharia, șeful interimar al misiunii USAID în Moldova John Riordan și ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă.