Potrivit unui studiu citat de News.ro, veniturile medii sunt prognozate să înregistreze o scădere de aproximativ o cincime în următorii 26 de ani din cauza crizei climatice.
Această estimare vine în contextul în care pagubele anticipate sunt evaluate la şase ori mai mari decât costurile asociate limitării încălzirii globale la 2°C, conform unei analize publicate în revista Nature, cea mai detaliată realizată până în prezent în acest domeniu.
Conform cercetării, fenomenele climatice extreme, cum ar fi creşterea temperaturilor, ploile mai abundente şi fenomenele meteorologice intense, vor conduce la daune materiale anuale de aproximativ 38 de miliarde de dolari (echivalentul a 30 de miliarde de lire sterline) până la jumătatea secolului. Această sumă imensă este deja integrată în economia globală ca urmare a emisiilor substanţiale de gaze cu efect de seră provenite din arderea combustibililor fosili şi din defrişările forestiere.
Impactul acestor perturbări va fi resimţit sever în aproape toate regiunile lumii, afectând în mod disproporţionat comunităţile mai puţin responsabile de schimbările climatice, ceea ce va agrava inegalităţile sociale şi economice.
Potrivit analizei, reducerea medie proiectată a veniturilor la nivel global va ajunge la 19% până în 2049. În Statele Unite şi în Europa, scăderea estimată va fi de aproximativ 11%, în timp ce în Africa şi Asia de Sud aceasta va ajunge la 22%, cu procente şi mai mari în unele ţări.
Leonie Wenz, cercetătoare la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic şi unul dintre autorii studiului, a caracterizat aceste constatări drept „devastatoare”, exprimând surprindere faţă de amploarea pierderilor şi de inegalităţile evidenţiate.
Studiul a examinat şi perspectivele pentru a doua jumătate a secolului curent, evidenţiind că acţiunile întreprinse în prezent pot influenţa semnificativ rezultatele viitoare. În absenţa unor măsuri adecvate, proiecţiile arată că pierderile medii de venituri ar putea ajunge la peste 60% până în 2100. Cu toate acestea, în cazul în care emisiile de gaze cu efect de seră vor fi reduse la zero până la mijlocul secolului, scăderea veniturilor ar putea fi limitată la aproximativ 20% în aceeaşi perioadă.
Estimările anterioare, care anticipau o creştere economică continuă în majoritatea economiilor din emisfera nordică, sunt contrazise de acest nou document, care prezice pierderi semnificative chiar şi în ţări precum Germania (-11%), Franţa (-13%), SUA (-11%) şi Marea Britanie (-7%) până la mijlocul secolului. Cele mai afectate vor fi ţările din regiunile deja expuse la temperaturi ridicate, cum ar fi Botswana (-25%), Mali (-25%), Irak (-30%), Qatar (-31%), Pakistan (-26%) şi Brazilia (-21%).