În contextul unei crize internaționale sensibile și a riscului în creștere al extinderii conflictului arabo-israelian în întreaga regiune a Orientului Mijlociu, alături de repetatele atacuri și alarme înregistrate în anumite orașe europene, Italia și alte 10 țări au decis să impună restricții la granițe. Comisia Europeană a primit notificări oficiale cu privire la suspendarea temporară a principiilor liberei circulații stipulate în Tratatul Schengen. Ca urmare, s-au reintrodus controale la frontiere.
Guvernul italian a luat decizia de a reintroduce controalele la granița cu Slovenia, argumentând că „măsurile poliției la frontiera italo-slovenă nu sunt adecvate pentru a asigura nivelul necesar de securitate”. De asemenea, Italia a întărit supravegherea la frontierele cu alte țări, cum ar fi Austria și Elveția.
Ministrul de Interne, Piantedosi, a anunțat că se va acorda o atenție deosebită controlului tranzitului migranților. Aceste măsuri au fost luate și în contextul știrilor despre atacatorul de la Bruxelles, care a trecut prin Lampedusa și a petrecut o perioadă semnificativă în Italia, chiar și în momentul radicalizării sale.
În total, 11 țări au reintrodus controalele la graniță: Italia, Slovenia, Austria, Germania, Franța, Cehia, Polonia, Slovacia, Suedia, Danemarca și Norvegia (care, deși nu este membră a UE, aderă la spațiul Schengen).
Slovenia a subliniat necesitatea ca aceste măsuri să fie temporare și proporționale, menționând că acestea trebuie să fie aplicate cu prietenie și să nu afecteze legăturile culturale, de prietenie și familiale ale locuitorilor din regiunea de-a lungul graniței.
Nivelul de alertă este considerat „înalt”, chiar dacă, conform ministrului de Externe, Antonio Tajani, „Italia nu se confruntă cu un risc imediat de atacuri”. Cu toate acestea, ministrul Apărării, Guido Crosetto, a avertizat că evenimente precum bombardarea spitalului din Gaza ar putea inflama persoanele izolate care decid să „lupte împotriva lumii”.
Între timp, după summitul extraordinar al celor 27 de state membre ale UE privind situația din Orientul Mijlociu, președinția rotativă a UE (Spania) a activat mecanismele de răspuns integrat la crize politice (IPCR) în mod complet. IPCR reprezintă mecanismul de gestionare a crizelor al Consiliului European, care facilitează luarea rapidă și coordonată a deciziilor politice în cazul unor crize grave și complexe. Acesta implică colaborarea între statele membre ale UE, instituțiile europene și alți parteneri relevanți, inclusiv organizațiile internaționale și țările terțe.
În următoarele zece zile (cu posibilitatea de prelungire până la șase luni), principalele puncte de trecere de la granița dintre Italia și Slovenia vor fi monitorizate în regim non-stop, în timp ce cele secundare vor fi controlate doar sporadic.
Autoritățile au mobilizat aproximativ 350 de ofițeri pentru a sprijini forțele locale în aplicarea legii în această activitate de control a documentelor. Nu se vor instala bariere fizice, conform consilierului pentru imigrare, Pierpaolo Roberti, iar zona monitorizată se întinde pe o distanță de aproximativ 100 de kilometri.
Consorțiul Italian de Solidaritate, care se ocupă de gestionarea situației migranților în Trieste, consideră reintroducerea controalelor la frontieră ca pe un instrument cu rol instrumental. Potrivit asociației, obiectivul principal este prevenirea reluării migrației ilegale pe ruta balcanică.