Statul român oferă o sumă de bani românilor care decid să se întoarcă și să se angajeze în țară, această ofertă fiind împărțită în două etape.
Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii, a furnizat detalii despre acest program.
„Statul român depune eforturi continue pentru a încuraja întoarcerea oamenilor în țară. Un semn clar al interesului statului român pentru românii din diaspora este existența Departamentului Românilor de Pretutindeni în cadrul Guvernului României. Mai mult, există grupuri de lucru care coordonează activitățile, atât la nivelul Guvernului României, grupuri interministeriale cu reprezentanți din diferite ministere, cât și un grup de lucru condus de Sandra Pralong la Administrația Prezidențială”, a declarat Cristian Vasilcoiu în cadrul dezbaterii organizate de DC News, DC News TV și Știri Diaspora, cu tema „Cum acționează autoritățile pentru readucerea acasă a românilor din Diaspora? O dezbatere despre migrație, o problemă esențială a României (ediția a II-a)”.
În ceea ce privește măsurile concrete pentru aducerea românilor înapoi în țară, Ministerul Muncii, prin intermediul Agenției Naționale de Ocupare și Formare Profesională (ANOFM), a implementat un program finanțat din fonduri europene. Acest program oferă fiecărui român care a locuit consecutiv cel puțin 36 de luni într-o țară europeană și dorește să se întoarcă în România suma de 2500 de euro, plătibili în două tranșe. Prima tranșă se acordă la întoarcerea în țară și angajarea într-un loc de muncă, în timp ce a doua tranșă se acordă dacă individul lucrează cel puțin 12 luni în România. ANOFM oferă, de asemenea, servicii de consiliere pentru a ajuta cetățenii români să găsească un loc de muncă și, dacă există interes, să deschidă o afacere.
Cetățenii care doresc să beneficieze de acest program pot depune o cerere la Agenția Județeană de Ocupare și Formare Profesională în termen de 30 de zile de la întoarcerea în țară. Aceștia trebuie, de asemenea, să demonstreze că au locuit consecutiv timp de 36 de luni într-o țară europeană.
Cristian Vasilcoiu a menționat, de asemenea, că majorarea salariilor medicilor a fost una dintre măsurile luate pentru a descuraja exodul acestora din țară. Acestă creștere salarială a contribuit la oprirea migrației medicilor în afara României, întrucât, la un moment dat, exista un exod semnificativ al medicilor.