De la an la an piața panourilor fotovoltaice a crescut.
Tot mai mulți români aleg să își instaleze sisteme de panouri fotovoltaice pentru reducerea facturilor la energie. Având în vedere cererea tot mai mare, pe piață au apărut și oportuniștii. „Este foarte multă dezinformare și mult fals pe această piață”, avertizează un instalator.
Ștefan Sandu, administrator al unei firme de instalare a panourilor fotovoltaice din Timișoara, susține că rentabilitatea unui sistem fotovoltaic depinde de calitatea echipamentelor. Iar în timp ce pe piețele dezvoltate primează calitatea, în România primul factor luat în considerare este prețul. Din acest motiv se ajunge la achiziția unor echipamente de proastă calitate și investiții eșuate care nu ajung să fie amortizate.
„Din păcate exact aici se face marea deosebire între un sistem care devine în timp foarte rentabil sau unul care este instalat pe casă și care necesită tot timpul reparații, intervenții, iar când se trage linia, beneficiile nu sunt atât de mari cât și-ar dori fiecare dintre noi”, a explicat Ștefan Sandu.
„Foarte multă informație se ia de la părerologi”
Reprezentantul firmei care instalează panouri fotovoltaice reclamă faptul că o mare problemă de pe piața paonurilor fotovoltaice este dezinformarea. În lipsa unor publicații de profil, oamenii ajung să fie înșelați de „experți” de pe rețelele sociale.
„Piața de la noi încă mai are nevoie de educație. La noi oamenii privesc destul de superficial domeniul. O cauză este și aceea că la noi nu există publicații de specialitate. Foarte multă informație se ia de la părerologi de pe Facebook, Youtube sau Instagram, unde fiecare se laudă cu ce are. Nu există o sursă de informație credibilă sau niște publicații gestionate de universități tehnice care să fie foarte tranșante în ceea ce privește calitatea unor echipamente”, a mai declarat Ștefan Sandu, care a dat și un exemplu de situație în care beneficiarii cad în capcana escrocilor din domeniul panourilor fotovoltaice.
„De exemplu, există foarte multe informații false despre puterea panourilor. Foarte multă lume caută panouri de putere foarte mare, cu toate că acelea nu sunt destinate uzului rezidențial. În multe țări sunt chiar interzise în mediul rezidențial. Este o modă a pune panouri cât mai puternice. Anumite mărci de panouri poartă niște denumiri care induc în eroare consumatorul, crezând că provin dintr-o anumită țară, dar ele provin din aceeași sursă asiatică fără nicio legătură cu țara respectivă. Din păcate, este foarte multă dezinformare și mult fals pe această piață”, a mai declarat Sandu.
Timișoreanul susține că pe piață există chiar un paradox: echipamente foarte performante produse la Timișoara pentru Occident sunt aproape necunoscute în România.
„Noi, în Timișoara, putem fi mândri că se produc aici unele dintre cele mai performante echipamente din lume. Sunt livrate în toată Europa, dar sunt prea puțin cunoscute și apreciate la noi și asta e un paradox”, a mai declarat Ștefan Sandu.
„Este o mare mârșăvie ”
La rândul său, Cristian Murărescu, reprezentant al unei firme de instalare a panourilor fotovoltaice, a declarat că multe dintre firmele care instalează sisteme fotovoltaice prezintă doar avantajele, fără a prezenta și dezavantajele, cum ar fi acela că în cazul grindinei de dimensiuni mari, panourile pot fi afectate în proporție de 90%.
Cristian Murărescu a mai declarat că din cauza numărului tot mai mare de prosumatori care injectează energie în rețea în timpul zilei, atunci când se consumă mai puțin rețeaua este destabilizată.
„Din păcate, avem clienți care se confruntă cu lucrul acesta, dar pentru orice problemă există și o rezolvare. Cea mai simplă variantă ar fi ca distribuitorul de energie electrică să își facă update la sistemul de transformare”, a declarat Cristian Murărescu.
Reprezentantul firmei de instalații a subliniat că problemele nu sunt cauzate, însă, de consumatorii casnici. „Aici, după părerea mea, este o mare șmecherie, o mârșăvie care se face. Sunt de acord parțial cu afirmația că noi, micii prosumatori, destabilizăm rețeaua. Nu neapărat noi, cei mici destabilizăm rețeaua, ci parcurile de până în 400 de kw care merg pe principiul de prosumator. Sunt foarte multe parcuri în România care funcționează ca prosumatori, nu ca producători. Vând un curent nereglementat. După părerea mea, ăștia sunt marii destabilizatori ai rețelei”, a mai punctat Cristian Murărescu.