Banca centrală a Turciei a luat o decizie neașteptată joi, majorând dobânda cheie pentru refinanțarea pe o săptămână cu încă 5 puncte procentuale, aducând-o la nivelul de 40%. Această creștere a dobânzii este dublă față de așteptările economiștilor, care anticipaseră o majorare de doar 2,5 puncte procentuale. Această măsură este văzută ca parte a eforturilor băncii centrale de a combate inflația ridicată și devalorizarea lirei turcești.
Inflația din Turcia a atins nivelul alarmant de 61% în luna octombrie, ceea ce a generat preocupări serioase cu privire la stabilitatea economică a țării. Majorarea bruscă și semnificativă a dobânzii cheie este o încercare de a controla această inflație crescută.
În urma acestei știri, lira turcească s-a apreciat ușor față de dolarul american, tranzacționându-se la 28,766 unități pentru un dolar. Cu toate acestea, situația economică din Turcia rămâne fragilă și este urmărită cu atenție de investitori și economiști.
Timothy Ash, un strateg pentru piețele emergente la BlueBay Asset Management, a fost unul dintre puținii experți care anticipaseră o creștere de 5 puncte procentuale a dobânzii, iar această decizie a băncii centrale pare să fi surprins majoritatea observatorilor.
”Mişcare cu adevărat impresionantă a CBRT [Banca Centrală a Republicii Turcia] – dovedindu-şi ortodoxia şi depăşind cu mult aşteptările. Aceşti băieţi şi fete sunt serioşi în lupta împotriva inflaţiei. Trebuie să le acordăm credit pentru asta”, a spus el într-o notă.
Decizia băncii centrale vine în urma unei serii de creşteri ale ratei dobânzii care au fost dureroase pentru turci, deoarece ţara îşi propune să schimbe câţiva ani de inflaţie vertiginoasă şi o monedă slăbită dramatic – în mare parte rezultatul politicii monetare încăpăţânat de laxe a guvernului de la Ankara.
Lira a scăzut în ultimul an cu 35% faţă de dolarul şi a pierdut mai mult de 80% din valoarea sa faţă de moneda americană, în ultimii cinci ani.