După o creștere de 6% a sacrificărilor în perioada august 2023-ianuarie 2024, prețurile carcasei de porc la poarta fermei au scăzut la începutul lunii decembrie cu 12,5% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Aceasta reprezintă a patra cea mai semnificativă reducere de preț din UE, însă prețurile din România se situează în rândul celor mai ridicate, depășind 200 de euro la suta de kilograme.
Cât a ajuns să coste carnea de porc la începutul lunii decembrie
Prețul mediu al carcasei de porc tip S, de 100 de kilograme, cea mai vândută carne de porc din UE, a ajuns în săptămâna care începe pe 4 ianuarie la poarta fermelor românești la 213,2 euro (2,13 euro per kilogram). Aceasta reprezintă o scădere de 12,5% față de aceeași perioadă a anului trecut, cu 1% mai puțin decât prețul din luna precedentă, dar cu 0,3% mai mare decât prețul de săptămâna trecută, conform ultimelor date ale Comisiei Europene.
Astfel, producătorii locali au reușit să reducă prețurile mai mult decât media UE, unde prețul mediu a scăzut cu 7,2% față de anul precedent, dar rămân în continuare la niveluri finale superioare mediei UE, de 196,6 euro, și depășesc pragul de 200 de euro. Acest lucru se întâmplă în contextul în care în țări precum Belgia (192 euro), Cehia (198 euro), Danemarca (173 euro), Franța (192 euro), Lituania (196 euro), Ungaria (196 euro), prețurile medii la poarta fermei sunt sub pragul de 200 de euro la suta de kilograme.
În plus, prețuri peste 200 de euro la suta de kilograme mai persistă în Germania (205,6 euro), Estonia (202,3 euro), Croația (209,5 euro), Irlanda (201,7 euro), Letonia (203,5 euro), Austria (216 euro). România s-a clasat astfel a cincea cea mai scumpă carne de porc din UE, după Suedia (239 euro), Slovenia (219,1 euro), Finlanda (217,9 euro) și Austria (216 euro).
Prețul mediu al carcasei de tip S este, cu unele excepții, peste 200 de euro la suta de kilograme din iunie 2022.