Sectorul comerțului electronic dedicat produselor farmaceutice înregistrează o creștere extraordinară la nivel global, cu Europa de Est urmând rapid această tendință. În 2022, platformele online de produse farmaceutice au înregistrat 3 miliarde de vizite, ceea ce reprezintă o creștere de 34% față de 2021. Europa de Est se află pe locul cinci la nivel global în ceea ce privește creșterea înregistrată în 2022 față de 2021, după regiuni precum Africa Subsahariana (98%), Asia de Vest (51%), Asia de Sud-Est (49%) și Asia de Sud (40%).
În Europa Centrală și de Est, sectorul farmaceutic în ansamblu înregistrează o creștere semnificativă, cu România situată în fruntea țărilor cu cea mai puternică dezvoltare în acest domeniu. În 2021, România a generat peste 3,9 miliarde de euro din vânzările de produse farmaceutice, devenind a doua piață ca mărime în regiune, după Polonia. Mai mult, această creștere nu a fost doar locală, deoarece exporturile României de produse farmaceutice au crescut constant, ajungând la 989 de milioane de euro în 2022. Această tendință indică potențialul de expansiune rapidă pentru comerțul electronic farmaceutic în regiune. Se estimează că piața europeană a platformelor online de produse farmaceutice va înregistra o creștere semnificativă, trecând de la 17,26 miliarde de dolari în 2021 la aproximativ 44,18 miliarde de dolari până în 2027, cu o rată de creștere anuală compusă (CAGR) de 16,95%.
Datele Liki24 arată că tendința consumatorilor de a cumpăra produse de sănătate și medicamente online, în special cele fără prescripție medicală (OTC), continuă să crească, sugerând că schimbarea survenită în timpul pandemiei este pe termen lung. Această creștere este alimentată de accesul extins la internet, de inovațiile digitale din domeniul sănătății și de un nou tip de consumator care preferă cumpărăturile online pentru comoditatea și rapiditatea lor. Cu avansul tehnologiei digitale și dezvoltarea comerțului electronic în sectorul sănătății, toți acești factori contribuie la creșterea pieței.
Anton Avrynskyi, CEO Liki24, a subliniat:
„Industria farmaceutică a fost considerată întotdeauna o industrie conservatoare, însă cu toate acestea schimbarea atât de necesarã a intervenit și aici. Iar acesta este doar începutul. Cu o creștere a activității online și o cerere clară pentru soluții digitale de servicii și produse medicale, nevoia de a inova și în acest domeniu este incontestabilă. Liki24 își asumă un rol principal în această schimbare, utilizând tehnologia pentru a facilita accesul la sănătate și pentru a o face mai convenabilă pentru fiecare.”
„Liki24 valorifică beneficiile oferite de tehnologie în interesul consumatorului final și colaborează îndeaproape cu partenerii de retail din piața pharma din dorința de a participa activ la revoluționarea peisajului industriei farmaceutice. Împreună, ne propunem să depășim barierele tradiționale din domeniu și să punem bazele unei noi direcții care sa îmbine progresele tehnologice cu evoluția pieței farmaceutice. Platforma noastră este gândită să acopere toate fațetele sănătății: prevenție, tratament și menținere a sănătății. Punând la la dispoziție cea mai mare selecție de produse farmaceutice și de îngrijire a sănătății și introducând în curând pe platformă și în aplicație servicii de telemedicină, ne asigurăm că asistența medicală devine mai accesibilă din toate punctele de vedere”, a declarat Natalia Dina, Country Manager Liki24 pentru România.