Deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan, i-a cerut Ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, să ofere detalii în legătură cu efectele programului ConstructPlus.
Programul de finanțări nerambursabile ConstructPlus reprezintă unul dintre programele propuse și susținute de către președintele Gheorghe Flutur, având în vedere multiplele beneficii care le poate produce reindutrializarea României, dar și a Regiunii de Nord-Est, pe această componentă a materialelor de construcții, respectiv: modernizarea şi dezvoltarea industriei materialelor de construcţii locale; reducerea dependenţei României de importurile de materiale de construcţii; creșterea capacității economiei naționale de a susține și a se implica activ în procesul de reconstrucție a Ucrainei, post-război.
Din datele prezentate în spațiul public, cererile de finanțare în cadrul primului apel al acestui program au fost numeroase, fiind înregistrate peste 90 de solicitări, în valoare de peste 1 miliard de lei. Având în vedere intențiile Guvernului României de a susține anual această schemă de revitalizare a industriei și luând în considerare faptul că județul Suceava oferă oportunități strategice pentru acest program, vă solicit, domnule ministru, să aduceți următoarele precizări:
– Câte firme din județul Suceava au obținut finanțare în anul 2024 în cadrul Programului ConstructPlus? Dar din Regiunea de Nord-Est?
– Care este termenul la care beneficiarii schemelor de ajutor trebuie să finalizeze investițiile? Câte locuri de muncă anticipați că se vor crea ca urmare a primului apel de proiecte?
– Având vedere principiile coeziunii economice și sociale privind necesitatea eliminării decalajelor de dezvoltare, vă rog să precizați dacă pentru firmele care dezvoltă capacități de producție în Regiunea de Nord-Est vor fi acordate puncte suplimentare cu ocazia evaluării proiectelor?