Economia Statelor Unite a înregistrat o creștere surprinzătoare, peste așteptări, în perioada ianuarie-martie, susținută de o creștere puternică a cheltuielilor de consum, conform noilor date revizuite publicate de Departamentul Comerțului joi, conform informațiilor transmise de AP prin intermediul Agerpres.
Potrivit celei de-a treia estimări, Produsul Intern Brut al celei mai mari economii mondiale a crescut cu 2% în ritm anualizat în perioada ianuarie-martie 2023, înregistrând o performanță mult mai bună decât creșterea de 1,3% anunțată anterior. Cu toate acestea, economia americană își încetinește creșterea, după o creștere de 2,6% în ultimele trei luni ale anului trecut și o creștere de 3,2% în perioada iulie-septembrie 2022.
Cu toate că economia americană încetinește, noile date privind evoluția PIB-ului contrazic așteptările privind o recesiune. Consumatorii continuă să cheltuiască, chiar și în contextul majorării costurilor cu împrumuturile. Cheltuielile consumatorilor, care reprezintă aproximativ 70% din economia americană, au înregistrat o creștere anuală de 4,2% în primul trimestru, înregistrând cel mai puternic avans din trimestrul aprilie-iunie 2021.
Economia americană a continuat să crească, chiar dacă diminuarea stocurilor companiilor a redus creșterea PIB-ului cu 2,1 puncte procentuale în trimestrul ianuarie-martie.
Încetinirea economiei americane este rezultatul campaniei agresive de majorare a dobânzilor inițiată de Rezerva Federală pentru a controla inflația. Începând din martie 2022, Fed a majorat de zece ori rata dobânzii de politică monetară, într-unul dintre cele mai agresive cicluri de majorare a costului creditului de după 1980, pentru a contracara inflația, care a atins 9,1% anul trecut, cel mai ridicat nivel din ultimele patru decenii și care a scăzut în prezent la 4%. Majorarea dobânzii de politică monetară a Fed a dus la creșterea costurilor creditelor ipotecare, împrumuturilor auto, cardurilor de credit și împrumuturilor pentru companii, alimentând predicțiile despre o recesiune economică inevitabilă.
Cu toate acestea, economia americană s-a dovedit surprinzător de rezistentă. Vânzările cu amănuntul au crescut în luna precedentă, în ciuda presiunilor generate de inflația ridicată și costurile mari ale împrumuturilor. Datele statistice recente arată o creștere a vânzărilor de locuințe noi și a comenzilor pentru bunuri durabile. În plus, angajatorii americani au creat în medie 314.000 de locuri de muncă noi în fiecare lună a acestui an, iar rata șomajului este de 3,7%, apropiată de cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani.