România intenționează să își extindă capacitatea de tranzit pentru cerealele ucrainene, în contextul în care Rusia a blocat coridorul maritim pentru exporturile Ucrainei prin încetarea unilaterală a Inițiativei privind cerealele Mării Negre. Potrivit informațiilor din 28 iulie, România are în vedere deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei și mărirea personalului care se ocupă de tranzit.
Ministrul de externe al României, Luminița-Teodora Odobescu, a declarat că sunt în contact strâns cu Ucraina pentru a găsi cele mai bune soluții de creștere și accelerare a acestui tranzit și că sunt hotărâți să continue să ajute Ucraina, deși situația de securitate nu este ușoară.
România a mărit capacitatea portului Constanța pentru a transporta cereale ucrainene prin Marea Neagră, a redeschis o legătură feroviară închisă cu Ucraina și caută să angajeze mai mulți piloți de nave pentru transportul produselor ucrainene prin brațul Sulina al fluviului Dunărea.
În prezent, România a facilitat transportul a aproximativ 20 de milioane de tone metrice de cereale ucrainene, ceea ce reprezintă aproape jumătate din produsele transportate pe căile de solidaritate ale UE.
Această facilitare a tranzitului cerealelor ucrainene poate extinde capacitățile de transport ale României, care este și un exportator important de cereale. Cu toate acestea, există și obstacole, cum ar fi atacurile rusești asupra porturilor fluviale ucrainene, care pot descuraja unele echipaje de nave românești.
În contextul acestor schimbări, România și alte patru țări UE au cerut Comisiei Europene să prelungească interdicția vânzării interne a produselor cerealiere ucrainene în aceste țări cel puțin până la sfârșitul anului. Cu toate acestea, țările sunt deschise să tranziteze cerealele ucrainene prin teritoriile lor.