Raportul New Housing Trend Report 2024, întocmit de agenția imobiliară Re/Max Europe, relevă că, în ultimul an, peste unul din zece europeni a fost nevoit să economisească la alimente și produse esențiale, conform Rador Radio România.
Un sondaj efectuat pe un eșantion mare de consumatori a arătat că, în ultimele 12 luni, costurile locuințelor au crescut cu o medie de 54% în Europa. Peste o treime dintre europeni (37%) au declarat că, deși au reușit să acopere cheltuielile locative, au rămas fără resurse financiare. Aproximativ 19% au recunoscut că întâmpină dificultăți în a-și gestiona veniturile până la sfârșitul lunii.
În medie, familiile europene alocă 38% din venituri pentru chirii sau rate și utilități, cele mai mari procente fiind înregistrate în Slovenia (43%) și Portugalia (42%). În schimb, locuitorii Elveției suportă o povară mai mică, de doar 30%.
Pentru a face față creșterii costurilor locuințelor, 80% dintre respondenții sondajului au început să își reducă cheltuielile.
Aproximativ 41% dintre cei intervievați au ales să economisească la activități sociale, în timp ce 40% au redus cheltuielile pentru vacanțe și articole de lux.
În jur de 16% dintre respondenți au raportat că au redus bugetul pentru alimente, cu cele mai mari procente înregistrate în Austria și Finlanda (26%).
În ciuda acestor măsuri de reducere a cheltuielilor, ele nu sunt întotdeauna suficiente pentru a acoperi costurile locuinței.
Un procent de 15% dintre europeni au fost nevoiți să recurgă la împrumuturi pentru a-și acoperi cheltuielile locative, această practică fiind mai frecventă în Turcia (32%), Bulgaria (22%) și România (20%).
Aproximativ o treime dintre cei care au apelat la împrumuturi au utilizat carduri de credit pentru finanțarea costurilor locative, în timp ce 27% au apelat la rude și prieteni pentru ajutor financiar. Un sfert dintre respondenți au recurs la descoperiri de cont, iar 23% au contractat împrumuturi bancare fără garanții pentru a face față cheltuielilor locative.
Aproape jumătate dintre europeni (48%) se așteaptă ca prețurile locuințelor să continue să crească în următoarele 12 luni.
În fața acestor perspective pesimiste, o proporție semnificativă de europeni se gândesc la schimbări drastice: 32% iau în considerare mutarea într-un oraș mai mic, iar 24% se gândesc să se relocheze în străinătate. Cu toate acestea, 21% dintre respondenți nu sunt dispuși să facă nicio schimbare.
În ceea ce privește dificultățile legate de plata facturilor de energie, 18% dintre europeni au întâmpinat probleme, procentajul fiind semnificativ mai ridicat în Grecia (36%).
Datorită costurilor deja ridicate, multe familii au amânat investițiile în îmbunătățiri ecologice ale locuințelor, concentrându-se mai degrabă pe acoperirea cheltuielilor imediate decât pe sustenabilitatea pe termen lung.
Peste un sfert dintre cei chestionați (27%) iau în considerare instalarea de panouri solare, iar 25% sunt interesați de montarea de ferestre cu geam dublu. În schimb, doar o cincime dintre respondenți consideră prioritare măsurile precum captarea apei pluviale sau instalarea de pompe de căldură.
Aproape jumătate dintre cei intervievați au menționat că un sprijin suplimentar din partea autorităților sau subvenții guvernamentale i-ar încuraja să adopte măsuri de eficiență energetică.
În ciuda îngrijorărilor legate de costurile locuințelor, ratele de satisfacție în ceea ce privește locuințele rămân ridicate în multe părți ale Europei.
Țările de Jos și România se remarcă prin cel mai ridicat grad de satisfacție locativă, 84% dintre respondenți afirmând că sunt mulțumiți. În aceste țări, rata proprietății locative este ridicată, iar calitatea locuințelor disponibile este considerată bună, fapt ce poate explica aceste rezultate.
În medie, 76% dintre europeni sunt mulțumiți de locuințele lor. La polul opus, se află cetățenii din Malta, Cehia, Slovenia, Ungaria, Turcia, Grecia și Irlanda.
Nemulțumirile apar din diverse motive, nevoia de mai mult spațiu fiind una esențială, în special în Polonia, unde 58% dintre rezidenți o menționează drept principalul motiv de insatisfacție, comparativ cu media europeană de 37%.
Costul locuințelor reprezintă o altă problemă majoră: o treime (33%) dintre respondenții nemulțumiți consideră că locuința lor este prea scumpă, procent care ajunge la 53% în Malta, 48% în Irlanda și 48% în Finlanda.
De asemenea, aproape jumătate dintre rezidenții nemulțumiți din Portugalia au raportat probleme cu umiditatea sau mucegaiul, în timp ce în Olanda, o cincime dintre respondenți consideră igiena și prezența dăunătorilor ca fiind problemele principale.