Gheorghe Ialomițianu, fostul ministru de Finanțe, care acum ocupă funcția de vicepreședinte al PMP (Partidul Mișcarea Populară), consideră că intenția premierului Marcel Ciolacu de a desființa 200.000 de posturi din sistemul public reprezintă doar un exercițiu de imagine.
„Nu ne-a spus concret (Marcel Boloș, ministrul PNL al Finanțelor) ce cheltuieli o să reducă. Când ne spune ‘un plan robust’ înseamnă că vor fi reduceri substanțiale a cheltuielilor, dar am văzut în timpul Guvernului Ciucă că s-a dat o ordonanță așa-numită a austerității că se vor reduce cheltuielile cu bunuri și servicii cu 5,2 miliarde și au crescut cu 4 miliarde. Nicio reduce în aparatul guvernamental, secretari de stat, cheltuielile cu acei consilieri, nimic! Cheltuielile au crescut. Îi spun ministrului de Finanțe că acele cheltuieli au crescut cu 17% față de anul trecut și era o programare de 10%, deci e o depășire de 7% și ar fi fost bine dacă domnul ministru Boloș ne-ar fi spus de ce s-au depășit aceste cheltuieli cu 7%”, a spus Gheorghe Ialomițeanu, la postul B1 TV.
„Acele 200.000 de posturi vacante n-au generat cheltuieli”
„Acele 200.000 de posturi vacante n-au generat cheltuieli, deci gaura de peste 37 de miliarde de lei pe 5 luni și am înțeles că peste 45 de miliarde la 6 luni nu a fost influențată de aceste costuri. Nu s-a cheltuit niciun ban. (…)
Nici măcar n-a făcut o analiză (premierul Ciolacu) că s ar putea unele instituții să nu poată funcționa dacă se taie posturile, că poate unele sunt în curs de ocupare. Ei au luat-o contabil, dar n-au făcut nicio analiză. E mai mult un exercițiu de imagine”, a declarat Gheorghe Ialomițianu.
Propunerea lui Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte PMP și fost ministru de Finanțe, este de a desființa 200.000 de posturi din sistemul public, în contextul unui efort de a eficientiza cheltuielile bugetare și de a crea un sistem mai suplu și mai eficient. Conform argumentelor sale, această măsură ar putea duce la economii semnificative în bugetul statului.
El susține că, pe lângă desființarea unor posturi în sistemul public, ar trebui să se reducă și numărul de secretari de stat. Prin reducerea acestor funcții, ar exista un efect de domino asupra altor poziții, cum ar fi cele de directori generali, care ar putea fi, de asemenea, desființate sau reorganizate.
Contextul propunerii vine din dorința declarată a Guvernului de a crea un sistem bugetar mai suplu și eficient. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a afirmat că vor fi făcute economii prin cheltuieli directe și indirecte, iar măsurile ar urma să includă oprirea angajărilor și o remunerare a șefilor de birouri în funcție de numărul persoanelor din subordine, în loc de numărul posturilor.