Călin Ile, președintele de onoare al Federației Industriei Hoteliere din România, a exprimat îngrijorarea sa cu privire la o posibilă majorare a TVA-ului în turism la 19%. El a subliniat că această măsură ar putea duce la o creștere a evaziunii fiscale și a migrației către zona gri și neagră a economiei. Călin Ile a evidențiat faptul că evaziunea fiscală este o problemă reală în România, inclusiv în industria turismului, și că este necesar să se găsească soluții eficiente pentru colectarea taxelor.
Călin Ile a caracterizat posibila majorare a TVA-ului în turism drept o măsură absurdă și grăbită, subliniind că aceasta nu este argumentată în mod corespunzător. El a subliniat importanța găsirii unor soluții adecvate pentru colectarea veniturilor în industria turismului, fără a afecta în mod negativ mediul de afaceri și competitivitatea sectorului.
Călin Ile a făcut aceste declarații în cadrul emisiunii „Proiect de țară: România” de la Prima News. Informația privind majorarea TVA-ului în turism la 19% a provocat un val de reacții și este percepută ca o măsură lipsită de argumente solide, conform afirmațiilor făcute de el.
„Am căutat similitudini cu alte ţări, nu am găsit, din păcate e un dezastru această creştere de TVA. Să nu uităm că abia am ieşit din pandemie, toate ţărie din Europa au această cotă redusă de TVA, e considerat serviciu social nu doar un business”, a spus Călin Ile, potrivit news.ro.
Acesta a precizat că o majorare a TVA „ar alimenta din nou migraţia către zona gri şi neagră a economiei”.
„Evaziunea fiscală e o realitate în România şi în turism, noi trebuie să găsim soluţii de a colecta aceşti bani”, a arătat reprezentantul hotelierilor, el precizând că se vor lupta să combată această decizie.
Vor scădea încasările!
Călin Ile a mai susținut că sunt membri în Confederaţia sindicală Concordia şi în Consiliul Tripartid şi vor merge pe calea legală.
„Credem că forma consultărilor va aduce la masă şi îi vom putea convinge că este o măsură absurdă şi grăbită. Ar trebui să ne lase 3 sau 5 ani să ieşim din pandemie. Dacă luăm această decizie, e clar că arătâm încă o dată că nu ne pasă de turism”, a arătat Ile.
Despre majorarea preţurilor, ca efect al acestei creşteri a TVA-ului, Călin Ile a arătat că este posibilă pentru că operatorii nu îşi permit să acopere ei aceste zece procente. „Cum credem noi că populaţia va consuma în aceeaşi măsură? E imposibil, dacă mărim TVA să ne aşteptăm la micşoarea numărului de zile de vacanţă şi a numărului de turişti, se vor reduce încasările şi în turism şi încasările la stat”, a explicat el.
Președintele PNL Nicolae Ciucă a declarat vineri, referindu-se la varianta creşterii TVA, că trebuie să avem foarte mare grijă de efectele pe care le produce. ”Aşteptăm să vină specialiştii şi să luăm o decizi”, a subliniat Ciucă.
„Atunci când vorbim de creşterea de TVA, trebuie să avem foarte mare grijă de efectele pe care le produce pentru că de regulă TVA, pe de o parte creşte inflaţia, pe de altă parte s-a demonstrat că nu de fiecare dată aduce creştere economică. Motiv pentru care aşteptăm să vină specialiştii şi să luăm o decizie, să vedem care sunt efectele în economie şi să să vedem desigur care sunt efectele asupra cetăţenilor”, a declarat Ciucă, întrebat dacă creşterea TVA sau creşteri de TVA pentru anumite categorii de produse, reprezintă o variantă pentru reducerea deficitului bugetar.