Conform oilprice.com, în perioada ianuarie-august, importurile de gaze naturale din Germania au înregistrat o scădere de 17,9% față de aceeași perioadă a anului anterior, conform informațiilor furnizate joi de către BDEW, asociația germană a industriei de utilități. Această reducere vine pe fondul unei cereri totale de gaze naturale mai scăzute în Germania în acest an, motivată de apelurile la economisirea de energie și de prețurile în creștere.
Într-un efort de a compensa absența gazului rusesc, pe care Germania nu îl mai primește din septembrie anul trecut, țara a mărit importurile de gaze din Norvegia și Olanda, precum și a adoptat gaze naturale lichefiate (GNL) prin terminalele de import de GNL nou lansate.
BDEW menționează că în mai 2022, gazul rusesc a reprezentat 37% din consumul total de gaze în Germania, însă acest procentaj a scăzut la zero la începutul lunii septembrie 2022. Fluxurile de gaze Nord Stream au fost întrerupte de Gazprom atunci, cu câteva săptămâni înainte de un incident neelucidat de sabotaj asupra conductelor Nord Stream din Marea Baltică, la sfârșitul lui septembrie.
Potrivit BDEW, înlocuirea gazului rusesc a reprezentat o provocare semnificativă pentru industria energetică și este încă o provocare în prezent. Cu toate acestea, asociația exprimă optimism că situația aprovizionării cu gaze în viitoarea iarnă poate fi gestionată într-o manieră rezonabilă.
La momentul actual, rezervoarele de stocare a gazelor din Germania sunt ocupate în proporție de 93%, conform declarațiilor directorului general al BDEW, Kerstin Andreae. Cu toate acestea, acest lucru nu garantează că Germania va trece fără probleme prin iarna ce urmează. Astfel, Andreae face apel la economisirea de energie în lunile viitoare.
Guvernul german anticipează că prețurile gazelor naturale vor rămâne ridicate cel puțin până în 2027, conform unui raport publicat la începutul lunii curente, care prezintă măsurile de reducere a costurilor ridicate ale energiei pentru gospodării.