Marius Budăi, Ministrul Muncii, a susținut într-un interviu acordat joi postului de televiziune Antena 3 că șansele ca România să nu implementeze reforma sistemului de pensii speciale conform previziunilor din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) sunt aproape nule. Acesta a făcut această afirmație în contextul unui raport emis de reprezentanții Băncii Mondiale, în care se menționează că nu se preconizează reducerea semnificativă a cheltuielilor din cauza modului în care legea actuală privind pensiile speciale este concepută în prezent.
Marius Budăi a trimis deja raportul la Comisia Europeană!
„Am trimis deja raportul la Comisia Europeană și ne deplasăm săptămâna viitoare, discutăm, ținem legătura cu Comisia și vedem care este pasul următor. Planul Guvernului este clar și cred că Marcel Ciolacu a fost extrem de clar când a spus că vom avea discuții cu Comisia Europeană astfel încât cât să stabilim clar modalitatea în care proiectul să treacă și jalonul să fie îndeplinit”, a declarat Budăi.
Întrebat cât de mare e riscul să nu fie jalonul îndeplinit, Budăi a răspuns: „Zero la sută. Eu am încredere în ce spune Marcel Ciolacu, președintele meu de partid. Facem în așa fel încât jalonul să fie îndeplinit și PNRR să nu fie pus în pericol din cauza acestui jalon”.
„De noi PSD nu se leagă niciodată vreo tăiere de venituri în România, după Revoluție încoace. Cred că știm cu toții lucrul acesta și nu avem de gând să începem acum să ne schimbăm istoria sau modul cum gândim față de oameni. Nu am făcut-o până acum, nu o vom face nici acum și nici în viitor”, a mai afirmat Marius Budăi.
Marius Budăi a adăugat că pensiile din sistemul public vor fi influențate „doar pozitiv”.
„Nu e vorba de tăieri, e vorba de a rezolva jalonul așa cum scrie acolo. De impozitare discutați în altă parte, eu sunt integrator aici, miniștrii de linie vin cu propunerile. Noi vorbim de a face ca sistemul să nu mai poată să fie abuzat, și anume să nu mai fie să fie vechimea aliniată că vechimea minimă din sistem și acest lucru este rezolvat prin creșterea vechimii de la 4 la 15 ani pentru diplomați, pentru cei din Curtea de Conturi, pentru funcționarii publici parlamentari, înseamnă creșterea vârstei de pensionare la de la 60 la 65 de ani și înseamnă că nu există posibilitatea să se cumuleze mai multe pensii din acest sistem de indemnizații și pensii stabilite în baza unor legi și plătite în baza unor legi speciale. Și mai mult de atât, înseamnă că nicio pensie să nu depășească venitul avut în activitate”, a adăugat ministrul.