Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a discutat miercuri cu ambasadorul Israelului la București, Reuven Azar, despre mai multe subiecte importante. Printre acestea s-au numărat accesul cărnii și a produselor agroalimentare românești pe piața israeliană și soluțiile necesare pentru sectorul agricol în contextul schimbărilor climatice.
Conversația s-a axat pe intensificarea colaborării dintre România și Israel în domenii de interes comun, cu beneficii semnificative pentru fermieri. Schimbările climatice au un impact direct asupra sectorului agricol, iar soluțiile propuse includ utilizarea responsabilă a apei pentru irigații și dezvoltarea de soiuri de plante rezistente la condițiile climatice actuale.
De asemenea, discuțiile s-au concentrat pe simplificarea procedurilor de acreditare a abatoarelor kosher pentru accesul cărnii și a produselor agroalimentare din fermele românești pe piața israeliană. Ambasadorul Israelului a menționat că s-au depus eforturi pentru a accelera finalizarea tuturor formalităților necesare.
Aspecte legate de cultivarea legumelor în spații protejate au fost, de asemenea, abordate, inclusiv utilizarea noilor tehnologii și sisteme moderne de irigare în agricultura legumicolă și pomicolă, precum și promovarea produselor agroalimentare.
Ministrul israelian al agriculturii urmează să viziteze România în luna octombrie, și acest eveniment a fost discutat în cadrul întâlnirii. Se vor aborda subiecte legate de schimburile comerciale dintre cele două țări.
La finalul întrevederii, ambasadorul Israelului l-a invitat pe ministrul Florin Barbu să participe la târgul Agriteq, care va avea loc în perioada 17-19 octombrie în Israel.
Tot în aceeași zi, ministrul român al agriculturii a discutat cu ambasadorul Spaniei în România, Jose Antonio Hernandez Perez-Solorzano. Discuțiile s-au concentrat pe situația pieței și comerțul cu produse agricole, în contextul sprijinirii fermierilor europeni afectați de conflictul din Ucraina. Au fost discutate, de asemenea, aspecte legate de viitorul zonelor rurale și al Politicii Agricole Comune, noile tehnici genomice pentru consolidarea sectorului agricol, și probleme legate de schimbările climatice și depopularea zonelor rurale. Ministrul a menționat că este necesară o abordare unitară la nivelul Uniunii Europene pentru a dezvolta o strategie coerentă în aceste direcții.
De asemenea, ministrul român a discutat problema legată de aplicarea unei derogări pentru GAEC 7 și GAEC 8 în anul 2024, unde s-a cerut sprijinul Spaniei în modificarea legislației europene în favoarea României.
Ambasadorul Spaniei a transmis sprijinul Președinției spaniole și a menționat că România este un partener strategic al Spaniei, având multe aspecte comune, și că autoritățile celor două țări sunt într-un dialog continuu.