Israel și Gaza care ar putea să escaladeze într-un conflict de amploare, cu potențial de perturbare a aprovizionării globale cu petrol. Prețurile petrolului au înregistrat o creștere de aproximativ 3% vineri, ajungând la cel mai înalt nivel din ultima săptămână, conform datelor furnizate de Reuters și preluate de News.ro.
Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu 2,25 dolari, echivalentul a 2,6%, atingând valoarea de 90,18 dolari pe baril. Prețul petrolului tip U.S. West Texas Intermediate (WTI) a înregistrat o creștere de 2,14 dolari sau 2,6%, ajungând la 85,35 dolari pe baril.
Diferența de preț între petrolul Brent și WTI a atins aproape cel mai înalt nivel din luna iulie, făcând mai atractivă opțiunea pentru companiile energetice de a trimite nave către Statele Unite pentru a prelua petrol destinat exportului.
În timpul săptămânii, prețurile petrolului Brent au înregistrat o scădere de aproximativ 2%, în timp ce WTI a înregistrat o scădere de aproximativ 3%.
Contextul acestor schimbări de preț a fost marcat de volatilitate. În deschiderea sesiunii, prețurile petrolului au crescut cu peste 2 dolari pe baril, după ce armata Statelor Unite a lansat atacuri asupra țintelor iraniene din Siria.
Prețurile au fluctuat ulterior pe măsură ce au apărut rapoarte despre discuții de mediere între gruparea militantă Hamas și Israel, coordonate de Qatar, cu implicarea SUA.
Analistul Phil Flynn de la Price Futures Group a comentat această situație spunând: „Suntem la cheremul următorului titlu… și cred că asta este ceea ce am văzut astăzi cu schimbările de preț.”
Un oficial al Hamas a legat eliberarea ostaticilor din Gaza de încetarea focului în contextul bombardamentelor Israelului asupra enclavei palestiniene, declanșate în urma unui atac mortal al Hamas în sudul Israelului, în urmă cu aproape trei săptămâni.
Statele Unite și țările arabe au făcut apel la Israel să amâne invazia terestră planificată, pentru a evita creșterea numărului de victime civile și pentru a preveni un conflict mai amplu.
Deși evoluțiile din Orientul Mijlociu nu au avut încă un impact direct asupra livrărilor de petrol, există îngrijorări cu privire la posibile perturbări ale exporturilor de petrol ale Iranului, care sprijină Hamas, și ale altor mari producători de petrol.