Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat trimiterea a 2000 de doze de vaccin antitetanic către zonele afectate de inundații din Galați.
Vaccinurile sunt destinate în special copiilor care au intrat în contact cu apa contaminată în urma deversărilor.
Un camion încărcat cu doze de vaccin a plecat deja spre Galați, iar ministrul a subliniat că apa din regiunile afectate rămâne nepotabilă.
Ne îngrijim de cetăţenii care au nevoie de vaccinare antitetanică, pentru că sunt şi astfel de situaţii. Direcţia de Sănătate publică a evaluat la circa 2.000 de doze necesarul de vaccin antitetanic. Este un camion pe drum de la UNIFARM către Galaţi în acest moment şi pentru copiii care au fost expuşi eventual la o apă contaminată sau posibil să fie contaminată vaccinarea împotriva hepatitei A”, a afirmat ministrul Rafila.
În prezent, Direcția de Sănătate Publică Galați a luat probe de apă din fântâni și de la rețea, pentru a-i determina calitatea și gradul de contaminare.
Acolo unde discutăm de apă furnizată prin intermediul reţelei lucrurile sunt mai uşor de gestionat. Să nu uităm că ne aflăm în mediul rural unde sunt mulţi locuitori care folosesc încă fântâni. În mod evident că în locurile unde ele au fost inundate apa este nepotabilă. De asemenea, acolo unde nu s-a produs inundaţia, dar ploile au fost abundente s-au produs infiltraţii şi există recomandarea fermă din partea noastră să se consume exclusiv apă îmbuteliată sau furnizată de autorităţi până la dezinfecţia acestor fântâni. Ele sunt evaluate în momentul de faţă de Direcţia de Sănătate Publică din Galaţi, mă refer la calitatea apei atât din reţea, cât şi din fântâni. Ele sunt verificate şi clorinate, dezinfectate adică, pentru ca apa să poată să devină potabilă”, a mai adăugat ministrul Sănătății.