Proiectul legislativ retrimis în Parlament de către președintele României în luna iulie nu respecta principiul neretroactivității, a declarat senatorul UDMR, Antal Lóránt, afirmând că „nu putem schimba regulile în timpul jocului!”
Proiectul de lege care aprobă o ordonanță de urgență a Guvernului pentru pregătirea cadrului legislativ post-eliminare a plafonării prețurilor la energie a trecut Senatul fără modificări semnificative în aprilie. Totuși, acesta a fost rapid ajustat în Camera Deputaților în iunie, fără a introduce schimbări esențiale, conform afirmațiilor parlamentarului.
Modificarea aducea obligația prosumatorilor cu capacități de producție între 3 și 400 kW să instaleze sisteme de stocare până la sfârșitul anului 2027. În caz contrar, cantitatea de energie pe care o pot injecta în rețea va fi limitată. Senatorul Lóránt a subliniat că acest amendament impunea obligații retroactive și încălca principiul bicameralismului, deoarece nu a fost supus analizei comisiilor din Senat.
După solicitarea de reexaminare a proiectului de către Președintele României, dezbaterea în Senat a fost amânată de comisiile pentru energie și economică cu o săptămână, pentru a permite obținerea datelor și analizelor necesare de la Ministerul Energiei, Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (AFM) și Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE). Senatorul Antal Lóránt a informat că până la începutul ședinței nu a primit răspunsuri clare de la aceste instituții privind stocarea energiei de către prosumatori.
După votul de astăzi, președintele Comisiei pentru Energie, Antal Lóránt, a declarat:
„În ciuda acțiunilor PNL și a USR, care au profitat de atenția mediatică acordată acestei legi pentru a se așeza în poziția de așa-ziși salvatori și a se propulsa în cursa electorală, consider că prosumatorii nu pot să devină subiect al polemicilor politice! Am venit cu soluția cea mai naturală și normală, ceea ce se înțelege greu în România: nu putem schimba regulile în timpul jocului! Nu putem obliga persoanele care au luat decizia de a deveni prosumatori sub anumite circumstanțe legale valabile în trecut să respecte prevederi noi, adoptate prin modificări care nu respectă principiul neretroactivității. Acest principiu este general valabil pentru toate ariile de activitate din viața socială și economică, așa cum este și pentru prosumatori. Legea votată și alterată pe ultima sută de metri a sesiunii parlamentare trecute în plenul Camerei Deputaților trebuia îmbunătățită.