PSD, PNL, USR, UDMR și minoritățile naționale își încep, săptămâna aceasta, negocierile pentru formarea noului Guvern. Săptămâna trecută, cele patru partide și minoritățile au convenit să formeze o coaliție care să continue „drumul european al țării” și să împiedice ascensiunea la putere a dreptei radicale.
PSD, PNL, USR și UDMR încep negocierile pentru noul Guvern
Partidele intenționează să se prezinte în fața președintelui Klaus Iohannis, care încă deține mandatul, având în vedere că primul tur al alegerilor prezidențiale a fost anulat de CCR pentru nominalizarea șefului Executivului.
Un prim pas a fost deja făcut prin conturarea unei majorități pro-europene în noul Legislativ, formațiunile semnând, pe 4 decembrie, o rezoluție în patru puncte care va constitui baza viitoarei guvernări comune.
PSD dorește să numească premierul
PSD consideră că are dreptul să propună premierul și se bazează pe continuitate în guvernare, având în vedere Marcel Ciolacu, conform reportajului de la News.ro.
Social-democrații urmează să decidă, într-o ședință de conducere, propunerea de premier cu care vor intra în negocieri. Majoritatea liderilor partidului preferă ca această poziție să fie ocupată de Marcel Ciolacu, care a revenit în fruntea partidului după eșecul din primul tur al prezidențialelor.
De asemenea, social-democrații susțin că poziția de prim-ministru le revine, având în vedere că au ocupat primul loc la alegerile parlamentare, ceea ce le conferă dreptul de a propune șeful noii coaliții.
Elena Lasconi, lidera USR, nu a exclus posibilitatea ca viitorul guvern pro-european să fie condus de un reprezentant al PSD.
Mihai Tudose, președintele Consiliului Național al PSD, a declarat că opinia sa personală este că partidul care a obținut cele mai multe mandate este cel mai îndreptățit să numească premierul, însă nu se blochează în acest proiect.
O alternativă pentru funcția de premier este Ilie Bolojan, președintele PNL, preferat de ambele USR și PSD în declarațiile făcute de Elena Lasconi și Marcel Ciolacu în campania pentru alegerile prezidențiale.
Liberalii se confruntă însă cu o problemă: scorul scăzut obținut la alegerile parlamentare, care le complică nominalizarea șefiei Executivului. PNL a ocupat locul trei în rezultatele alegerilor parlamentare, după PSD și AUR.