Gheorghe Flutur apreciază că miniștrii UDMR și-au îndeplinit atribuțiile cu succes, însă refuzul lor de a accepta o reorganizare a ministerelor nu va avea un impact negativ asupra funcționării guvernului. Coaliția PNL-PSD dispune de resursele necesare pentru a acoperi acele poziții care ar fi revenit UDMR-ului.
”În cea mai mare parte, această nouă construcţie nu schimbă foaia de parcurs şi, să zic, aşteptările oamenilor, deşi aşteptări sunt mai multe. Dar noi lucrăm pe un program de guvernare care a fost aprobat cu un an şi jumătate în urmă şi care a fost îmbunătăţit acum când s-a depus. Eu am coordonat din partea liberalilor această nouă variantă de program de guvernare. În programul vechi erau lucruri care s-au bifat şi atunci nu mai trebuiau prinse, în schimb au apărut unele chestiuni noi. Personal, o spun, legat de UDMR, că îmi pare rău de faptul că nu sunt cu noi. Eu vreau să le mulţumesc în numele PNL-ului pentru colaborare, au avut miniştri performanţi, miniştri buni, însă, vedeţi dumneavoastră, în negocierile politice la un moment dat se pot întâmpla şi astfel de lucruri, pentru că actuala coaliţie a hotărât să reducă numărul de ministere. S-a redeschis această cutie de discutare a protocolului, cine şi ce ministere ia. Şi aici a fost o neînţelegere, dar, repet, trebuie să apreciem prestaţia UDMR-ului şi noi avem vechime cu ei în Guverne coaliţie, în mai multe rânduri”, a spus Flutur.
Gheorghe Flutur nu exclude o colaborare cu UDMR-ul în Parlament.
”Noi ieri ne-am întâlnit la ora 16:00 să hotărâm varianta şi prima variantă a fost cu UDMR. Până seara târziu, la ora 20:00, a fost un termen ca să se hotărască dacă acceptă oferta din partea PNL-ului şi a PSD-ului, nu a fost înţelegere aici şi atunci s-a închis acest subiect. Nu ne-am mai întâlnit de atunci în coaliţie, sigur ne vom întâlni pentru că trebuie regândite nişte lucruri. Îmi pare rău ca UDMR nu mai este cu noi, în numele PNL le mulțumesc, dar în cadrul negocierilor se pot intampla si astfel de lucruri, coaliția a decis micșorarea numărului de ministere. Personal sunt pentru o relaţie constructivă de colaborare parlamentară cu cei din UDMR şi vom vedea în prima şedinţă de coaliţie care va fi poziţia şi a PSD-ului, şi a noastră, a liberalilor, în ceea ce priveşte UDMR. Repet, ei au avut oameni care au performat şi trebuie să ţinem cont de acest lucru. În schimb, aţi ridicat o problemă de noutăţi. Sunt noutăţi şi, în special, câteva priorităţi. Şi poate că, cu voia dumneavoastră, o să vreau să vorbesc despre ele”, a spus Flutur.
Gheorghe Flutur consideră că guvernarea lui Nicolae Ciucă a fost una de bun augur pentru România!
„În primul rând, am o datorie faţă de cei care ne privesc şi poate mai mult faţă de cei care aşteaptă măsurile liberale din acest Guvern. Şi o spun, am mai spus-o în acest studio, atunci când am făcut această coaliţie PNL-PSD, când unii s-au mirat, alţii ne-au criticat, de ce două partide care sunt rivale istoric s-au întâlnit?
A fost atunci o explicaţie, mai este şi azi valabilă, este situaţia geopolitică, era criza pandemică, venea criza economică şi aşa mai departe. Şi atunci, laşi puţin lupta politică la o parte şi găseşti soluţii. Noi aici să n-aveţi impresia că n-am avut discuţii sau uneori şi mai aprinse, când am pus împreună măsurile.
Şi noi am susţinut puternic această amprentă liberală, mai nuanţat, cu susţinerea mediului de afaceri, dar am găsit soluţiile comune, împreună cu Partidul Social Democrat. Eu trebuie să recunosc acest lucru. Nu ai tu singur 51% să pui cum ai fi vrut tu. Dar faptul că suntem în casă, în interior, negociem poate mai mult şi pentru mediul de afaceri şi aşa mai departe. Dar este un Guvern de coaliţie şi aceste lucruri cred că vor fi judecate de electorat.
Eu socotesc, în urma premierului Nicolae Ciucă a rămas stabilitate, pentru că a gestionat o perioadă cu multe crize. Şi orice om de bună-credinţă vede. Măi oameni buni, n-au fost atâtea certuri, s-a gestionat criza pandemică bine, era cumva o previziune apocaliptică despre criza facturilor, peste iarnă s-a trecut… Şi uitaţi-vă că, discutam astăzi, sunt nişte ajutoare şi pentru cei două milioane şi ceva de familii care primesc acele ajutoare la energie, mai sunt ajutoare pe alimente, pentru că trebuie să ţinem seama de componenta aceasta.
Apoi, mă uitam la investiţii, investiţii străine în România anul trecut, în 2022, 10,7 miliarde de euro. În urmă cu vreo trei ani erau cam la jumătate, 5-5,3 miliarde de euro. A crescut, pentru că a fost un climat de stabilitate, România a fost văzută în aceşti ani, cu premierul Ciucă şi cu această guvernare PNL-PSD-UDMR, o ţară stabilă, predictibilă, adică oamenii au zis: mă duc să investesc acolo.
Din acest punct de vedere a fost un câştig. Şi putem să vorbim, uitaţi-vă creşterea economică de anul trecut. Păi. În 2022 era media europeană 3,5, noi am avut 4,7% creşterea economică. PIB-ul pe cap de locuitor a crescut. Oamenii vor mai mult, pentru că se uită oamenii şi spun: şi dacă a crescut, eu simt acest lucru?
Inflaţia e 8% până la sfârşitul anului. Şi Banca Naţională a spus că e realizabilă, adică mersul cam în direcţia asta este.”, a spus Gheorghe Flutur.