Vicepreședintele Berkshire Hathaway, Charlie Munger, care este și partenerul de afaceri al lui Warren Buffett, a atras atenția asupra declinului pieței imobiliare și a posibilității apariției unei crize financiare în viitor. În vârstă de 99 de ani, Munger a menționat că situația actuală nu este la fel de gravă ca în 2008, dar băncile au acordat prea multe credite neperformante, iar prețurile proprietăților sunt în scădere, potrivit Financial Times.
Urmează o nouă criză economică?
„Nu este nici pe departe la fel de rău ca în 2008. Dar problemele se întâmplă în sectorul bancar la fel cum se întâmplă peste tot. În vremurile bune, intri în obiceiuri proaste… Când vin vremuri rele, pierd prea mult”, a declarat vicepreşedintele Berkshire Hathaway într-un interviu pentru Financial Times.
Sectorul financiar-bancar din Statele Unite se confruntă cu probleme semnificative, iar zvonurile despre o posibilă prăbușire a proprietăților comerciale, din cauza falimentelor băncilor, sunt din ce în ce mai frecvente. În timp ce se afla în scaunul său cu rotile, Munger a discutat despre această situație și despre problemele gravă care au doborât First Republic, care era afișat pe ecranul din fundal.
Berkshire Hathaway, compania la care Munger este vicepreședinte, a investit în mod obișnuit în bănci americane în perioade de instabilitate financiară. De exemplu, în timpul crizei financiare din 2007-2008, compania a investit 5 miliarde de dolari în Goldman Sachs. De asemenea, în 2011, Berkshire Hathaway a investit o sumă similară în Bank of America.
Charlie Munger, susținătorul băncilor prin Berkshire Hathaway
„Berkshire a făcut câteva investiţii în bănci care au funcţionat foarte bine pentru noi. Am avut şi noi unele dezamăgiri în bănci. Nu este atât de al naibii de uşor să conduci o bancă în mod inteligent, există o mulţime de tentaţii de a face lucruri greşite”, a mai declarat Munger.
Reticenţa Berkshire Hathaway provine, în mare parte, din riscurile care pândesc în portofoliile vaste de credite pentru proprietăţi comerciale ale băncilor.
„Multe dintre proprietăţile imobiliare nu mai sunt atât de bune. Avem o mulţime de clădiri de birouri cu probleme, o mulţime de centre comerciale cu probleme, o mulţime de alte proprietăţi cu probleme. Există o mulţime de agonie acolo”, a spus Munger.
El a remarcat că băncile nu mai acordă împrumuturi dezvoltatorilor comerciali.
„Fiecare bancă din ţară este mult mai strictă în ceea ce priveşte împrumuturile imobiliare astăzi decât era în urmă cu şase luni. Toate par [a fi] prea multe probleme”, a mai spus el.