Ratele bancare ale magistraților ar urma să fie decontate public, după cum prevede o inițiativă propusă de PNL (Partidul Național Liberal), prin deputatul Iulian Alexandru Muraru.
Această inițiativă a fost adoptată de Senat și se află acum la comisiile permanente ale Camerei Deputaților pentru a fi discutată și votată. Dacă va fi aprobată, magistrații vor putea să-și achite ratele la creditele imobiliare cu ajutorul banilor de chirie pe care îi primesc de la stat.
Facilitatea de a-și plăti ratele cu banii de chirie este deja în vigoare pentru polițiști, polițiștii de penitenciare și militari începând din anul 2018. Cu toate acestea, polițiștii au cerut ca această facilitate să fie aplicată și retroactiv pentru cei care și-au cumpărat locuințele cu credit înainte de apariția legii.
În iunie 2023, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis că polițiștii care și-au achiziționat locuințe prin credit ipotecar sau imobiliar înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 288/2018 nu pot beneficia de această facilitate și nu își pot plăti ratele cu banii de chirie. Această decizie ar urma să se aplice și în cazul magistraților, în situația în care inițiativa legislativă a PNL va fi adoptată de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.
În primele paragrafe din expunerea de motive sunt prezentate rolul, atribuțiile și importanța magistraților în societate. Se vorbește un pic și despre independența justiției, apoi liberalii susțin că acordarea unor facilități magistraților și familiilor acestora constituie una dintre formele de garantare a exercitării profesiei în mod independent și la un nivel corespunzător așteptărilor societății.
„Prin prezenta inițiativă legislativă dorim să propunem ca suma alocată cu titlul de chirie magistraților să poată fi folosită de către aceștia și pentru achitarea unei rate sau părți din rate pe care o plătesc pentru achiziționarea unei locuințe”, susținea inițiatorul Iulian Alexandru Muraru.