Statul român a obținut victoria în procesul pentru palatul de pe bulevardul Loga nr. 42, care a fost în posesia clanurilor de romi din Timișoara timp de 30 de ani. Această clădire urmează să fie folosită pentru a găzdui o grădiniță.
Decizia de a confisca palatul a fost luată în cadrul dosarului în care Ionelaș Cârpaci a fost condamnat la șapte ani de închisoare pentru infracțiuni imobiliare. Judecătorii au ordonat confiscarea clădirii din centrul Timișoarei, vândută de Ionelaș prin intermediari lui Momiță Bona, care era și el membru al unui clan de romi din Timișoara. Prin această sentință, judecătorii au stabilit reîntoarcerea la situația juridică inițială a clădirii și anularea tuturor actelor ulterioare.
După ce s-a dat prima sentință, Momiță Bona, ultimul posesor al clădirii, care nu fusese parte în proces și nu avea restricții privind vânzarea, a donat palatul fiului său. Ca urmare, după pronunțarea sentinței finale, Primăria Timișoara a trebuit să recupereze clădirea de la fiul lui Momiță Bona.
Prin urmare, Primăria Timișoara a solicitat anularea actului prin care clădirea a fost donată fiului lui Momiță Bona. După șapte ani de proces, palatul de pe bulevardul Loga nr. 52 a revenit în proprietatea statului român.
„Este o zi mult așteptată de decenii de timișoreni. Am reușit să readucem în patrimoniul orașului una din vilele furate de pe bulevardul Loga. Este prima clădire de pe bulevardul Loga care a intrat în patrimoniul orașului. În anii ’90, prin tot felul de falsuri în acte, tertipuri juridice, vânzări-cumpărări succesive, s-au luat din patrimoniul orașului mai multe vile. Au ajuns în mâna unor clanuri. Această clădire s-a vândut de mai multe ori, astfel încât să se piardă urmele. Dar a existat un dosar penal care a desfăcut tot acest șir. De la începutul mandatului meu am spus că o prioritate pentru mine este să readucem tot ce s-a furat în ultimii zeci de ani. Astăzi avem o victorie majoră pentru Timișoara și timișoreni”, a declarat primarul Dominic Fritz.
Proprietarul de drept al vilei de pe loga 52, cât și pe terenul de 1.200 de metri pătrați, este acum statul român, iar Primăria Timișoara are drept de administrare. Clădirea este încă ocupată, iar următorul pas este evacuarea oamenilor care locuiesc acolo.
„Este o clădire foarte spațioasă, într-o stare destul de bună. Se pretează pentru o grădiniță. Clădirea rămâne în mâinile noastre, nu o să o închiriem, o vom folosi pentru o funcțiune publică. Și probabil pentru educație”, a mai spus Dominic Fritz.
„E o muncă de detectivi”
Această operațiune pare un pas simplu, dar este, de fapt, unul extrem de complicat. Se știe că mafia imobiliară a fost susținută de persoane aflate în diferite structuri ale statului, au avut sprijin de la polițiști, oameni din servicii secrete, magistrați, juriști, notari, anjagați ai statului.
„E un efort uriaș al echipei mele de a lua toate aceste dosare la puricat, pentru a găsi pentru fiecare o strategie juridică, pentru a le readuce la Primărie. În trecut, toate aceste oportunități au fost ignorate, toată lumea a închis ochii pentru că în aceste clanuri vorbim de anumite rețele care pot face rău dacă vor, și prin căi administrative și altele. Mulțumesc echipei mele de la Direcția de Patrimoniu că a avut curajul să facă acești pași și să nu mai închidă ochii. Eu nu o să mai închid ochii”, a spus Fritz.
Primarul Timișoarei a completat că sunt mii de pagini de dosare și că este o muncă de detectiv.
„Sunt reticient să împărtășesc prea multe, tocmai să nu sperii pe cine nu trebuie. Am primit mai multe semnale, într-un limbaj politicos, că e mai bine să nu trezim ce a dormit foarte bine în acest oraș. Motivul este că la tot acest furt care s-a întâmplat în anii 90 a existat o anumită complicitate, eu nu am informații concrete despre cine și unde, dar eu, în instituția mea, am văzut care este frica de a se apropia de aceste dosare și această temă”, a mai spus Fritz.